Αυξημένο κατά 20% το κόστος για το «Τόκιο 2020»

Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, που διεξήχθησαν το 2021 με ετήσια καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, κόστισαν 20% περισσότερο από το τελικό ποσό που ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, σύμφωνα με το ιαπωνικό Ελεγκτικό Συνέδριο (SAI).

Σύμφωνα με την έκθεση του συγκεκριμένου φορέα, οι Θερινοί Αγώνες του Τόκιο 2020 κόστισαν 1,699 δισεκατομμύρια γιεν (12,1 δισεκατομμύρια ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία), αντί για 1,424 δισεκατομμύρια γεν που ανακοίνωσαν οι διοργανωτές τον περασμένο Ιούνιο.

propoli

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ανέφερε ότι οι διοργανωτές παρέλειψαν, κακώς, να συμπεριλάβουν ορισμένες κρατικές δαπάνες που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων μέτρων κατά του ντόπινγκ, εκπαίδευσης αθλητών, καθώς ιαπωνικού φαγητού στο Ολυμπιακό Χωριό και στο νέο Ολυμπιακό στάδιο.

Στην έκθεσή του, προέτρεψε την κυβέρνηση «να αποκαλύψει στο μέλλον, το πλήρες κόστος εγκαίρως, όταν το ζήτημα αφορά σε ένα σημαντικό γεγονός».

Στον φάκελο υποψηφιοτήτων του Τόκιο το 2013, ο προϋπολογισμός για αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπολογίστηκε σε 734 δισεκατομμύρια γιεν. Όμως το κόστος έχει εκτοξευθεί στα ύψη, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής της διοργάνωσης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χιροκάζου Ματσούνο, δήλωσε σήμερα (22/12), ότι «η κυβέρνηση λαμβάνει υπ’ όψιν την έκθεση του SAI και θα απαντήσει σε αυτήν δεόντως».

Επιπλέον, ένα ηχηρό σκάνδαλο δωροδοκιών γύρω από συμβόλαια χορηγίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έχει ξεσπάσει εδώ και λίγους μήνες στην Ιαπωνία.

Η πρώτη δίκη για την υπόθεση, άρχισε σήμερα (22/12). Οι τρεις κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη της Aoki Holdings, μιας ιαπωνικής εταιρείας ρούχων που ήταν ένας από τους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, ομολόγησαν την ενοχή τους, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι NHK.

Αυτό το σκάνδαλο έχει φέρει σε δύσκολη θέση, την υποψηφιότητα της πόλης Σαπόρο (βόρεια Ιαπωνία) για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2030.

Το Δημαρχείο του Σαπόρο, ανέστειλε τις προωθητικές εκδηλώσεις για την υποψηφιότητα και σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοσκόπηση σε εθνικό επίπεδο για να μετρήσει την υποστήριξη του κοινού.

Δείτε επίσης: Αποκαλύπτει ο Λευτέρης Αυγενάκης: Η Ελλάδα έτοιμη να διεκδικήσει μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση

Loading