Αναδιανομή πόρων στις ομοσπονδίες ζητά ο Ινφαντίνο στη FIFA

Αναδιανομή πόρων στις ομοσπονδίες ζητά ο Ινφαντίνο στη FIFA

Αναδιανομή πόρων στις 211 ομοσπονδίες-μέλη της FIFA υποσχέθηκε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, χωρίς όμως να προδικάσει το ποσό. Ο πρόεδρος της FIFA, που δέχεται έντονη κριτική, έστειλε επιστολή προς τους προέδρους των έξι συνομοσπονδιών, με την οποία δεσμεύεται για πιο δίκαιη κατανομή των πόρων του οργανισμού.

Στην επιστολή, η οποία απευθύνεται στους αντιπροέδρους του και κοινοποιήθηκε στα μέλη του Συμβουλίου της FIFA, ο Ινφαντίνο απάντησε στο αίτημα που είχαν υποβάλει δέκα ημέρες νωρίτερα ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και ο πρόεδρος της CONCACAF, Βίκτορ Μονταλιάνι, να δοθούν «τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια» σε κάθε μία από τις 211 ομοσπονδίες-μέλη, με χρηματοδότηση από τα αποθεματικά της FIFA, τα οποία εκτιμούν σε «περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο Ινφαντίνο ανέφερε ότι το αίτημα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της FIFA, στις 15 Οκτωβρίου. Για τον λόγο αυτό, κάλεσε τους συντάκτες της πρότασης να υποβάλουν τα οικονομικά μοντέλα, τις υποθέσεις και τις υποστηρικτικές πληροφορίες στον Γενικό Γραμματέα, Ματίας Γκράφστρεμ, ώστε να επαληθευθούν από τις αρμόδιες επιτροπές της FIFA, σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς του οργανισμού.

Ο Ιταλοελβετός παράγοντας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να «προδικάσει το ποσό» της ανακατανομής. «Μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες αξιολογήσεις και εγκρίσεις, κανένα προκαταρκτικό ποσό δεν μπορεί να θεωρηθεί εγκεκριμένη δέσμευση προς τις ομοσπονδίες-μέλη», υποστήριξε.

«Θα υποστηρίξω το υψηλότερο επίπεδο πρόσθετης χρηματοδότησης», τόνισε ο κ. Ινφαντίνο, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει με υπευθυνότητα, μέσω της διαδικασίας χρηστής διακυβέρνησης της FIFA, με δίκαιη εφαρμογή και διαφανείς μηχανισμούς. «Η φιλοδοξία είναι ευπρόσδεκτη. Τα οικονομικά στοιχεία, η διακυβέρνηση και η εφαρμογή πρέπει τώρα να την υποστηρίζουν. Ένα μόνο άτομο μπορεί να ξεκινήσει τη συζήτηση, αλλά δεν μπορεί να είναι αρκετό για να ορίσει μια ολοκληρωμένη πολιτική», εξήγησε.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου της FIFA στις 15 Οκτωβρίου θα είναι η πρώτη μετά την αποτυχημένη προσπάθεια ανοίγματος του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ιδιώτες επενδυτές, ένα σχέδιο που προώθησε μονομερώς ο Τζάνι Ινφαντίνο.

«Η πρόσφατη εμπορική πρόταση, που αποσύρθηκε, στόχευε στο να επιτρέψει στη FIFA να επενδύσει περισσότερο στο ποδόσφαιρο και όχι να αντικαταστήσει την υποστήριξη που θα μπορούσε να παρασχεθεί υπεύθυνα από τους υπάρχοντες πόρους», επανέλαβε ο επικεφαλής του παγκόσμιου διοικητικού οργάνου.

Παρά ταύτα, η πρωτοβουλία του προκάλεσε αναταράξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου και αποδυνάμωσε τη διοίκησή του, πυροδοτώντας αρκετές εκκλήσεις για την παραίτησή του. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζάνι Ινφαντίνο πρότεινε διαβούλευση με τις ομοσπονδίες για τη μεταρρύθμιση των λειτουργιών του οργανισμού, σε επιστολή προς τις 211 ομοσπονδίες-μέλη. Υποσχέθηκε να εξετάσει τις προτάσεις στη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου, η οποία αναμφίβολα θα είναι ένα γεγονός με υψηλά διακυβεύματα.

Την ίδια ώρα, παραμένει ο μοναδικός υποψήφιος για την επανεκλογή του στην προεδρία της FIFA, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2027, ενώ η προθεσμία για τους άλλους υποψηφίους να καταθέσουν αιτήσεις έχει οριστεί έως τις 18 Νοεμβρίου.

Loading

Play