ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο δρ. Λέων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το έγγραφο που «αθωώνει» την Ελένη Πόλακ: «Εσκεμμένη παραπληροφόρηση»

Ο Διοικητής του ΕΟΚΑΝ, δρ. Γρηγόρης Λέων, χαρακτήρισε εσκεμμένη παραπληροφόρηση σε επικοινωνία του με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) την κατάσταση γύρω από το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο και το οποίο φέρεται να «αθωώνει» την Ελένη Πόλακ.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του επί κοντώ έχει αποκλειστεί από τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, και, σύμφωνα με έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου, το πρώτο δείγμα της βρέθηκε θετικό σε χρήση απαγορευμένης ουσίας, όπως αναγράφεται στο έγγραφο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η ποσότητα της απαγορευμένης ουσίας που ανιχνεύθηκε στα ούρα της Ελένης Πόλακ είναι κάτω από 5ng, υποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι πρόκειται για atypical finding (άτυπο εύρημα).

Ωστόσο, ο δρ. Γρηγόρης Λέων υπογράμμισε ότι αυτό δεν αποδεικνύει τίποτα και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι «βγάζει καθαρή» την αθλήτρια.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με τον διακεκριμένο ιατροδικαστή, ο οποίος τόνισε ότι ο ΕΟΚΑΝ διαθέτει απόλυτη εμπιστοσύνη από τη WADA, τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα και ενεργώντας σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

Σχολιάζοντας την περίπτωση που «το δείγμα και η ποσότητα δείχνουν ξεκάθαρη περίπτωση μόλυνσης από κρέας», ο κ. Λέων, αφού επιβεβαίωσε ότι το εν λόγω έγγραφο υπηρετεί ως βάση για την ποινή της αθλήτριας, εξήγησε:

«Για να διαλευκάνουμε την κατάσταση. Εάν είχαμε ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας πάνω από 5ng, τότε αμέσως αντιμετωπίζουμε το δείγμα ως θετικό και δεν υπάρχει άλλη διαδικασία.

Εάν έχουμε ποσότητα κάτω από 5ng, η διαδικασία επιτάσσει τον αποκλεισμό του ενδεχόμενου η αθλήτρια να έχει λάβει την ουσία από μολυσμένο κρέας που μπορεί να προέρχεται από τρεις συγκεκριμένες χώρες: το Μεξικό, την Παραγουάη και, αν δεν κάνω λάθος, την Κίνα.

Σε αυτή την περίπτωση, τι δηλώνει η WADA; Με ποσότητα κάτω από 5ng στο δείγμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «μη τυπικό εύρημα», προχωράμε σε πρωτόκολλο, κάτι που εφαρμόσαμε και εμείς. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε από τον αθλητή ή την αθλήτρια να δώσουν εξηγήσεις για το πώς βρέθηκαν στην εν λόγω χώρα, πότε κατανάλωσαν το κρέας, και να προσκομιστούν αυτές οι αποδείξεις. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, αποκλείουμε την ιστορία και δεν περιμένουμε το δεύτερο δείγμα.»

Κατέληξε ο έγκριτος επιστήμονας: «Το συγκεκριμένο έγγραφο που κυκλοφόρησε έχει εντελώς λανθασμένη ερμηνεία. Η ποσότητα κάτω από 5ng δεν δείχνει σε καμία περίπτωση ότι η αθλήτρια κατανάλωσε κρέας. Η ουσία που βρέθηκε θεωρείται απαγορευμένη. Επομένως, αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι το εσκεμμένη παραπληροφόρηση.

Με λυπεί το γεγονός ότι δημοσιοποιούνται έγγραφα που είναι προορισμένα για εμπιστευτική χρήση. Δεν επιθυμούμε να τιμωρήσουμε κανέναν αθλητή. Ωστόσο, όσα συμβαίνουν οδηγούν τα πράγματα σε μια άσχημη κατεύθυνση.»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading