Ευρωπαϊκή κυριαρχία στο Μουντιάλ συλλόγων: η κυρίαρχη παρουσία των ευρωπαϊκών ομάδων

Ευρωπαϊκή κυριαρχία στο Μουντιάλ συλλόγων: η κυρίαρχη παρουσία των ευρωπαϊκών ομάδων

Η πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χαρακτηρίσθηκε από την κυριαρχία των ευρωπαϊκών ομάδων, που αμφισβητήθηκε μόνο από τις ομάδες της Βραζιλίας. Οι καιρικές συνθήκες (υψηλή ζέστη, καταιγίδες) έβαλαν σε μεγάλη δοκιμασία τους παίκτες και τους διοργανωτές, σε στάδια που σπάνια ήταν γεμάτα.

Οι βραζιλιάνικες ομάδες έδωσαν ζωντάνια στις πρώτες δύο εβδομάδες της διοργάνωσης, καθώς τέσσερις ομάδες (Φλαμένγκο, Παλμέιρας, Μποταφόγκο, Φλουμινένσε) προκρίθηκαν στην «φάση των 16». Η χώρα των πεντάκις παγκόσμιων πρωταθλητών είχε μια εκπληκτική εμφάνιση, σε αντίθεση με την «αιώνια» αντίπαλο, την Αργεντινή, των οποίων οι δύο εμβληματικές ομάδες του Μπουένος Άιρες αποκλείσθηκαν από την συνέχεια.

Οι Βραζιλιάνοι φάνηκαν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί από την ιδέα να συναναστραφούν με την αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, βλέποντας αυτήν τη διοργάνωση ως έναν τρόπο να αναπαράγουν τις επικές μάχες του πλέον ανενεργού Διηπειρωτικού Κυπέλλου. Οι εκρήξεις χαράς των παικτών της Μποταφόγκο και της Φλαμένγκο μετά την νίκη τους επί της Παρί Σεν Ζερμέν και της Τσέλσι, αντίστοιχα, ήταν αποκαλυπτικές της νοοτροπίας των βραζιλιάνικων συλλόγων.

Η Ευρώπη, ωστόσο, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί και λογικά επιβάλλει τον νόμο και την οικονομική της κυριαρχία, με μόνο τρεις αποκλεισμούς από τις δώδεκα ομάδες. Η Νότια Αμερική ξεχώρισε επίσης για τους ιδιαιτέρως εκδηλωτικούς φιλάθλους της, οι οποίοι προσήλθαν σε μεγάλους αριθμούς.

Η πρώτη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με 32 ομάδες παρουσιάζει προς το παρόν μια ανάμεικτη εικόνα όσον αφορά στην προσέλευση θεατών. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) ανακοίνωσε ότι 1.667.819 θεατές παρακολούθησαν τους 48 αγώνες του πρώτου γύρου, κατά μέσο όρο 34.746 ανά αγώνα.

Η FIFA έχει εφαρμόσει προωθητικές ενέργειες για να προσελκύσει περισσότερους οπαδούς και να αποφύγει το αίσθημα κενού που παρατηρείται σε ορισμένα γήπεδα. Ενώ αρκετοί αγώνες ήταν σχεδόν sold out, μόνο 3.400 φιλάθλοι ταξίδεψαν στο Ορλάντο για τον «μεγάλο» αγώνα μεταξύ της Ουλσάν και των Μαμελόντι Σάνταουνς.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η επιλογή της FIFA για γιγάντια στάδια που θα φιλοξενήσουν και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 εγείρει ερωτήματα. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες του αμερικανικού καλοκαιριού παρέχουν μια πρόγευση για το τι περιμένει τους παίκτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η FIFA έχει θεσπίσει διαλείμματα ηρεμίας στο 30ό και 75ο λεπτό του αγώνα, καθώς η υγεία των παικτών παραμένει η «προτεραιότητά» της. Μια άλλη τοπική ιδιαιτερότητα είναι οι διακοπές για την πρόληψη σοβαρών καταιγίδων, με πέντε αγώνες να έχουν ήδη διακοπεί.

Loading

Play