Η αρμόδια αρχή ανταγωνισμού της Γερμανίας εξέφρασε σήμερα (16/6) επιφυλάξεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η γερμανική ποδοσφαιρική Λίγκα (DFL) εφαρμόζει τον λεγόμενο κανόνα 50+1, ο οποίος απαγορεύει σε έναν ιδιώτη επενδυτή να ελέγχει έναν σύλλογο.
Θεωρώντας τον κανόνα συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καρτέλ (BKA) πιστεύει ωστόσο ότι η DFL πρέπει να τον εφαρμόζει «αυστηρά και χωρίς διακρίσεις». Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Αντρέας Μουντ, ο κανόνας 50+1 έχει υιοθετηθεί για να διατηρηθεί η δημοκρατική φύση των συλλόγων, απαιτώντας από μια μητρική ομοσπονδία να κατέχει τουλάχιστον το 50% συν μία ψήφο των μετοχών της εταιρείας που διαχειρίζεται τον επαγγελματικό τομέα.
Αυτός ο κανόνας, τον οποίο υπερασπίζονται σθεναρά οι οπαδοί, αποτρέπει μια πλήρη εξαγορά από ιδιώτες επενδυτές, σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Επίσης αναφέρθηκε ότι οι εξαιρέσεις που χορηγούνται σε συλλόγους που υποστηρίζονται εδώ και καιρό από εταιρείες όπως η Μπάγερ Λεβερκούζεν ή η Βόλφσμπουργκ (Volkswagen) θεωρούνται αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η σταδιακή κατάργηση αυτών των εξαιρέσεων απαιτείται για να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη μεταξύ των συλλόγων. Ήδη, η Χοφενχάιμ, ο σύλλογος της Bundesliga που αποκτήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Ντίτμαρ Χοπ, συνιδρυτή του γίγαντα λογισμικού SAP, δεν εμπίπτει πλέον σε αυτήν την εξαίρεση.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καρτέλ διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για διαδικασία κατά της γερμανικής επαγγελματικής λίγκας, αλλά για αξιολόγηση που ζητήθηκε από την τελευταία. Η εφαρμογή των συστάσεων αποτελεί πλέον ευθύνη της DFL, με πιθανή μεταβατική περίοδο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ