Την ώρα που πλησιάσαμε τον Χάρη Παυλίδη στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, προκειμένου να μιλήσουμε μαζί του για το θρίαμβο της εθνικής υδατοσφαίρισης γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης, εκείνος δεχόταν τα συγχαρητήρια της Μαρίνας Κοτσιώνη. Η τερματοφύλακας της Βουλιαγμένης, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το World Cup τον περασμένο Απρίλιο στην Κίνα, ήταν μία από τις παίκτριες που κόπηκαν μετά την προετοιμασία. Βρέθηκε όμως, ξημερώματα 25ης Ιουλίου, στο αεροδρόμιο, για να χαιρετήσει και να συγχαρεί τις συναθλήτριές της. Κι αυτό είναι ό,τι χρειάζεται να ξέρει κανείς για την ομάδα που σκαρφάλωσε στην κορυφή του κόσμου.
Με αφορμή αυτή τη σκηνή, η πρώτη ερώτηση που έθεσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στον ομοσπονδιακό τεχνικό είχε να κάνει με το κλίμα στην ομάδα. Στις γυναίκες είναι λίγο… πολύπλοκο. Μπορεί τη μία ημέρα να είναι αγαπημένες και την άλλη να πλακώνονται απάντησε ο Χάρης Παυλίδης, που έχει αφιερώσει περίπου δύο δεκαετίες από τη ζωή του στο γυναικείο πόλο, με θαυμαστά αποτελέσματα. Είναι πολύ λίγος ο χρόνος που είμαστε μαζί, αλλά είμαι ικανοποιημένος με το επίπεδο συμπεριφοράς και επικοινωνίας που έχουν οι αθλήτριες μεταξύ τους και μαζί μου και ιδιαίτερα με τον Αντώνη (σ.σ. Βλοντάκη, τον συνεργάτη του). Οπότε, αυτό δεν μας δημιουργεί προβλήματα όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι πρόσθεσε ο αρχιτέκτονας του ελληνικού θριάμβου στη Σιγκαπούρη.
Ο Παυλίδης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής στα τέλη του 2024 και προφανώς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι, στους πρώτους μήνες της θητείας του, θα κατακτούσε δύο διεθνή τρόπαια. Δεν μπορεί κάποιος να πει, αναλαμβάνω τον Δεκέμβριο, τον Απρίλιο θα πάρω το χρυσό στην Κίνα και το καλοκαίρι στο Παγκόσμιο. Δεν είμαι τρελός, έχω μια λογική σε όλα. Το ονειρευόμουν, το ήθελα, αλλά παίξανε πάρα πολλοί παράγοντες ρόλο για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.
Κάθε αλλαγή προπονητή, πολύ περισσότερο σε μία εθνική ομάδα (όπου οι αθλήτριες δεν βρίσκονται καθημερινά μαζί), απαιτεί ένα διάστημα προσαρμογής στη φιλοσοφία του νέου τεχνικού. Ο Παυλίδης δήλωσε ότι η φιλοσοφία του έχει περάσει στην ομάδα σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, και οι αθλήτριες δείχνουν να προσαρμόζονται. Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα κι όταν υπάρξει λύνεται εν τη γενέσει του. Δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις, υπάρχει συνεργασία με την αρχηγό, που είναι πολύ βασικό, και όλα πάνε καλά.
Στην επισήμανση ότι τα συστήματά του, ειδικά στην άμυνα, απαιτούν από τις αθλήτριες συντονισμό και κινήσεις… μπαλέτου, ο Παυλίδης γελάει: Είναι έτσι ακριβώς. Δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω καλύτερα.
Όσο για τη σημαντικότερη στιγμή του τουρνουά, ο Χάρης Παυλίδης δεν χρειάστηκε να σκεφτεί, όπως και καμία από τις παίκτριες, στις οποίες το ΑΠΕ-ΜΠΕ έθεσε την ίδια ερώτηση. Η απάντηση ήταν ομόφωνη: Το γκολ της Μυριοκεφαλιτάκη, στην εκπνοή του προημιτελικού με την Αυστραλία, γιατί χωρίς αυτό δεν θα γινόταν τίποτα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ