Ολίσε σε τροχιά κορυφής: έχει προσφέρει 22 γκολ σε 29 ματς και απειλεί τη θέση του Ντεμπελέ

Ολίσε σε τροχιά κορυφής: έχει προσφέρει 22 γκολ σε 29 ματς και απειλεί τη θέση του Ντεμπελέ

Ο Μάικλ Ολίσε έχει προσφέρει 22 γκολ σε 29 ματς και με την εμφάνισή του κόντρα στο Βέλγιο έδωσε στη Γαλλία τη λύση, γλιτώνοντας τον Ζινεντίν Ζιντάν από την πρώτη του ήττα στον πάγκο της εθνικής. Με δύο γκολ, μία ασίστ και μια συνεργασία που αρχίζει να δένει με τους Ραγιάν Σερκί και Ντεζιρέ Ντουέ, ο εξτρέμ της Μπάγερν Μονάχου έδειξε γιατί θεωρείται ήδη κομβικός.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στις τελευταίες ημέρες αυτού του δεκαπενθημέρου του Nations League για να ακουστεί επιτέλους η φωνή του εξτρέμ της Μπάγερν Μονάχου, ο οποίος μέσα στο γήπεδο είναι εντυπωσιακός, αλλά έξω από αυτό παραμένει απρόσιτος και λιγομίλητος.

Μιλώντας στο μικρόφωνο του TF1, που κάλυπτε την αναμέτρηση, ο Ολίσε δεν επιδίωξε να προβάλλει τον εαυτό του. «Παίξαμε καλά στο τέλος. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν δύσκολα», περιορίστηκε να πει ο γεννημένος στο Λονδίνο ποδοσφαιριστής, για να προσθέσει: «Απέναντι σε ομάδες που αμύνονται χαμηλά είναι πάντα δύσκολο, αλλά συνεχίσαμε την προσπάθεια και στο τέλος τα πήγαμε καλά».

Όταν, μάλιστα, του επισημάνθηκε ότι οι φίλαθλοι στο «Stade de France», μαγεμένοι από το ταλέντο του, άλλαξαν το σύνθημα που αφιέρωναν πέρυσι στον Ουσμάν Ντεμπελέ και τραγουδούσαν πλέον «Ο Ολίσε για τη Χρυσή Μπάλα», ο Γαλλοβρετανός χαμογέλασε αμήχανα και απάντησε μόνο: «Δεν έχω τίποτα να πω».

Ούτε ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής της Γαλλίας στάθηκε ιδιαίτερα πιο ομιλητικός από τον παίκτη του, αν και παραδέχθηκε πως «αυτό που κάνει ο Ολίσε είναι απλώς εξαιρετικό». Η επιτυχία της πρώτης συγκέντρωσης της εθνικής Γαλλίας υπό τις οδηγίες του Ζιντάν, που έκλεισε με τρεις νίκες και μία ισοπαλία, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εξτρέμ της Μπάγερν Μονάχου.

Ο Ολίσε εξελίχθηκε σε πραγματικό ηγέτη των «τρικολόρ», με τον Κιλιάν Μπαπέ να έχει τραυματιστεί πρόωρα στην πρώτη αναμέτρηση με την Τουρκία και τον Ουσμάν Ντεμπελέ να μην βρίσκει λύσεις με την εθνική Γαλλίας. Η σύγκριση με τον «Ντεμπούζ», τον οποίο ο Ολίσε αντικατέστησε στην ίδια ακριβώς θέση, στο δεξί άκρο της επίθεσης, τη Δευτέρα (5/10), με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα και ενώ η Γαλλία ήταν πίσω στο σκορ με 1-0 από το Βέλγιο, είναι αμείλικτη.

Αν βάλουμε μαζί τα γκολ και τις ασίστ τους με την εθνική ομάδα, ο ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν Ζερμέν και κάτοχος της Χρυσής Μπάλας του 2025 έχει συμμετάσχει άμεσα σε 19 γκολ σε 71 διεθνείς εμφανίσεις. Ο Ολίσε, μετά από αυτή τη συγκέντρωση των εθνικών ομάδων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, έχει ήδη εμπλακεί άμεσα σε 22 γκολ σε μόλις 29 συμμετοχές.

Το εντυπωσιακό ημίωρο που πραγματοποίησε στο «Stade de France» απέναντι στους Βέλγους ήταν το αποκορύφωμα τριών ακόμη αγώνων, στους οποίους φόρεσε κάθε φορά τον ρόλο του κορυφαίου παίκτη του αγώνα. Στην Τουρκία (1-0), σε αγωνιστικό χώρο που βρισκόταν στα όρια του ακατάλληλου, ήταν εκείνος που τροφοδότησε τον Μπαπέ, λίγο πριν από τον τραυματισμό του, για το πρώτο γκολ της εθνικής Γαλλίας στην εποχή Ζιντάν.

Ήταν και πάλι ο ίδιος που, στις Βρυξέλλες, χάρισε τη νίκη στους Γάλλους με ένα εντυπωσιακό γκολ ύστερα από φανταστική ατομική ενέργεια, σε μια αναμέτρηση όπου οι ανανεωμένοι «τρικολόρ» κυριαρχούσαν, χωρίς όμως να μπορούν να διασπάσουν τη βελγική άμυνα (1-0).

Τέλος, απέναντι στους Ιταλούς, που βρίσκονται σε φάση αναβίωσης του περίφημου «κατενάτσιο», ήταν εκείνος που σημείωσε το γκολ της Γαλλίας με εκτέλεση φάουλ, χωρίς πάντως να μπορέσει να αποτρέψει την ισοφάριση της «Σκουάντρα Ατζούρα» λίγα λεπτά αργότερα (1-1).

Έχοντας αποσπάσει ομόφωνα εγκωμιαστικά σχόλια από τον ευρωπαϊκό Τύπο και γνωρίζοντας την αποθέωση από τους Γάλλους φιλάθλους, που τον χειροκροτούν θερμά όταν ο εκφωνητής του γηπέδου ανακοινώνει τα ονόματα των ποδοσφαιριστών πριν από τους αγώνες, ο Ολίσε έχει πλέον εδραιωθεί στο δεξί άκρο της επίθεσης.

Θα μπορούσε, όμως, να στείλει στον… πάγκο τον Ντεμπελέ, ο οποίος απογοήτευσε έντονα σε αυτή την επιστροφή στις υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας, όταν ο Κιλιάν Μπαπέ επιστρέψει από τον τραυματισμό του; Ο ίδιος, αν του έκαναν αυτή την ερώτηση, θα την απέφευγε χωρίς δεύτερη σκέψη. Αρκείται στον ρόλο του ανθρώπου που δίνει τις λύσεις στην εθνική Γαλλίας. Και ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι εκείνος που τον ευχαριστεί…

Loading

Play