Πέθανε ο πρώτος πρόεδρος της ΕΣΑΚ και εν συνεχεία του ΕΣΑΚΕ Θεόδωρος Καρατζάς

Άφησε την τελευταία πνοή του ο Θεόδωρος Καρατζάς, μετά από χρόνιο πρόβλημα υγείας, σκορπώντας τη θλίψη στους ανθρώπους του ελληνικού μπάσκετ. Ο Θόδωρος Καρατζάς διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της ΕΣΑΚ (από το 1997 έως σήμερα ονομάζεται ΕΣΑΚΕ), της Λίγκας του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών στην Ελλάδα. Ανέλαβε πρόεδρος της ΕΣΑΚΕ το 1992 και αποχώρησε ως πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ το 2001. Επέστρεψε στο μπάσκετ για χάρη του Χολαργού και συνέχεια του Κολοσσού, περνώντας από τη θέση του προέδρου της ομάδας της Ρόδου, ενώ ήταν και ο εκπρόσωπός της στον ΕΣΑΚΕ.   

propoli

Ο ΕΣΑΚ (Ένωση Σωματείων Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών) ιδρύθηκε στις 11 Μαρτίου 1992, με την ιδρυτική Γενική Συνέλευση να πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Σεντ Τζόρτζ Λικαμπέτους» με παρόντες τους Θεόδωρο Καρατζά (Παπάγου), Φώτη Αθανασόπουλο (Παγκράτι), Νικόλαο Βεζυρτζή (ΠΑΟΚ), Βασίλειο Γιαβρούτα (εκπρόσωπο Α2), Αθανάσιο Γιαννακόπουλο (Παναθηναϊκός), Φραγκίσκο Δανιηλίδη (Σπόρτιγκ), Λεωνίδα Θεοδωρακάκη (Ολυμπιακός), Κωνσταντίνο Κατσίκη (Δάφνη), Παύλο Κορκίδη (Πανιώνιος), Φίλιππο Κότση (Περιστέρι), Χρήστο Μιχαηλίδη (Άρης), Δημήτρη Ρουσάκη (ΑΕΚ), Κωνσταντίνο Χαΐτογλου (Ηρακλής). στην οποία μετά απο αρχαιρεσίες αναδείχθηκε το πρώτο προεδρείο του Δ.Σ. Σε αυτό πρόεδρος ανέλαβε ο Θεόδωρος Καρατζάς, αντιπρόεδρος ο Φώτης Αθανασόπουλος, γενικός γραμματέας ο Φίλιππος Κότσης και ταμίας ο Φραγκίσκος Δανιηλίδης. Η ΕΣΑΚ το 1997 μετονομάστηκε σε ΕΣΑΚΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών). 

Υπό την προεδρία του Θεόδωρου Καρατζά στην ΕΣΑΚ, το ελληνικό πρωτάθλημα έγινε ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Επί των ημερών του, αυξήθηκαν σε δύο οι ξένοι παίκτες που επιτρεπόταν να έχει στο ρόστερ της κάθε ομάδα της Α1 ανδρών. Μέχρι τότε στο Πρωτάθλημα επιτρεπόταν ένας ξένος και οι ομάδες που έπαιζαν στην Ευρώπη έπαιρναν δεύτερο ξένο μόνο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι αγώνες του μπάσκετ γίνονταν αποκλειστικά το Σάββατο στην Ελλάδα έως τότε, αλλά επί Καρατζά οι αγώνες διεξάγονταν τις Κυριακές με τα τηλεοπτικά ματς να μεταφέρονται σε ώρες prime time. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ν’ αυξηθούν θεαματικά τα τηλεοπτικά έσοδα των ομάδων.

Η θεαματική αύξηση των εσόδων, αλλά και η διανομή των χρημάτων δια 14, δηλαδή τα ίδια χρήματα για όλες τις ομάδες και η είσοδος του δεύτερου ξένου είχαν δύο βασικά αποτελέσματα. Έκαναν το Πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό. Το δεύτερο αποτέλεσμα ήταν να έρθουν από το εξωτερικό κορυφαίοι παίκτες και να γίνει το ελληνικό Πρωτάθλημα το καλύτερο της Ευρώπης, ενώ η «αφρόκρεμα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ συμμετείχε στο All Star Game του ΕΣΑΚΕ κάθε χρόνο. Ο ΕΣΑΚΕ έγινε εν συνεχεία μέλος της ULEB, της Ένωση των Λιγκών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας και μαζί με τον Εντουάρντο Πορτέλα ξεκίνησε η διοργάνωση της Euroleague χωρίς να υπάρχουν τότε εγγυημένα συμβόλαια.

ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΕΛΟΝΑΚΗ

 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading