Ο πρόεδρος της Αργεντινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Κλαούντιο Τάπια, κατέθεσε την Πέμπτη (12/3) ενώπιον της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη φορολογική απάτη. Η υπόθεση αφορά την πιθανή παράνομη κράτηση εισφορών συνταξιοδότησης παικτών και εργαζομένων από την Ομοσπονδία.
Οι φορολογικές αρχές της Αργεντινής (ARCA) ερευνούν εάν η Αργεντινική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία παρέλειψε να καταβάλει φόρους μεταξύ Μαρτίου 2024 και Σεπτεμβρίου 2025, με το ποσό να ανέρχεται σε περίπου 19 δισεκατομμύρια πέσος (περίπου 11,7 εκατομμύρια ευρώ). «Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας, αυτό έχει γίνει», δήλωσε ο Τάπια στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το δικαστήριο.
Ο ταμίας της Ομοσπονδίας και τρία ακόμη στελέχη έχουν ήδη καταθέσει, ενώ ο δικαστής που χειρίζεται την έρευνα θα αποφασίσει αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να προχωρήσει σε κατηγορίες. Η Αργεντινική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις που επικαλέστηκαν οι αρχές.
Σε ένδειξη στήριξης προς την Ομοσπονδία, η Λίγκα ποδοσφαίρου και οι πρόεδροι των συλλόγων ανέστειλαν την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου, η οποία θα επαναπρογραμματιστεί για τον Μάιο. Η Αργεντινική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποτελεί επίσης αντικείμενο έρευνας για φερόμενο «ξέπλυμα» χρημάτων, με έφοδους στα γραφεία της τον Δεκέμβριο.
Οι σχέσεις του Κλαούντιο Τάπια με την κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι είναι τεταμένες, καθώς ο Τάπια αντιτίθεται στην ιδέα μετατροπής των ποδοσφαιρικών συλλόγων σε αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, κάτι που υποστηρίζει ο Μιλέι.
![]()

