Το πίκλμπολ κερδίζει έδαφος και φτάνει μέχρι τη μικρή οθόνη, μέσα από το «Pickleball Maniacs» του Τζος Γκρινμπάουμ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Apple TV+. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης είδε στο άθλημα το υλικό για μια κωμωδία με έντονο ανταγωνισμό και γρήγορες συναισθηματικές μεταπτώσεις.
Οταν ο σκηνοθέτης, Τζος Γκρινμπάουμ, δοκίμασε για πρώτη φορά το πίκλμπολ, συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για ένα προσιτό αλλά και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χόμπι, ικανό να πυροδοτεί άμεσα έντονα συναισθήματα.
Ο ίδιος εξηγεί πως το άθλημα διαθέτει τα ιδανικά στοιχεία για μια κωμωδία, κάτι που τον οδήγησε να γυρίσει το «Pickleball Maniacs», παραγωγή που προβλήθηκε πρόσφατα στο Apple TV+.
«Το αστείο είναι το πόσο γρήγορα κάτι που αρχίζει χαλαρά και διασκεδαστικά, μπορεί να γίνει βαθιά ανταγωνιστικό και παράξενα συναισθηματικό», δήλωσε ο 47χρονος σκηνοθέτης στο AFP.
Η ταινία ακολουθεί τον Ντάστι, τον οποίο υποδύεται ο Τζέικ Τζόνσον, έναν πρώην αθλητή του τένις που περνά τον χρόνο του αναπολώντας τις παλιές του δόξες, προς μεγάλη απογοήτευση του πατέρα του, τον οποίο ερμηνεύει ο Εντ Χάρις, αλλά και της Κάντας, της διαζευγμένης που παίζει η Μέρι Στινμπέργκεν και ανακαλύπτει το πάθος της για το pickleball.
Η ταινία, με πρωταγωνιστή τον πρώην τενίστα Αντι Ρόντικ, «έχει να κάνει με την επανεφεύρεση, το εγώ, την φιλία και την προσπάθεια να βρεθεί νόημα στη ζωή», αναφέρει ο κ. Γκρινμπάουμ, προσθέτοντας πως οι δύο χαμένες ψυχές, από διαφορετικές γενιές, προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιοι είναι και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους, βοηθώντας η μία την άλλη.
Η φανταστική ιστορία, γραμμένη από τον Σον Κλέμεντς και σε παραγωγή του Μπεν Στίλερ, βάζει επίσης στο προσκήνιο τη σύγκρουση των γενεών.
«Το τένις αντιπροσωπεύει τον τρόπο που γίνονταν τα πράγματα παλιά και το πίκλμπολ αντιπροσωπεύει έναν νέο τρόπο να κάνουμε τα πράγματα», πιστεύει ο σκηνοθέτης.
Το πίκλμπολ, που παίζεται με μικρές ρακέτες και μια τρυπητή μπάλα, γνωρίζει εκρηκτική αύξηση στη δημοφιλία του τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε τέτοιο βαθμό ώστε η εύρεση διαθέσιμου ερασιτεχνικού γηπέδου να γίνεται συχνά δύσκολη υπόθεση.
Για τον κ. Γκρίνμπαουμ, αυτή η «μοναδική» σχέση ανάμεσα στο τένις και το πίκλμπολ δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την ταινία.
«Υπάρχει μια κάποια… ένταση μεταξύ των δύο αθλημάτων αυτήν την στιγμή, και νομίζω ότι τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τον αγώνα για περιορισμένους πόρους», λέει ο σκηνοθέτης, ο οποίος παραδέχεται ότι ηττήθηκε κατά κράτος από αντιπάλους στα εξήντα του χρόνια κατά τη διάρκεια του πρώτου του αγώνα.
Η Μαίρη Στίνμπεργκεν, 73 ετών, που υποδύεται την Κάντας, αγκάλιασε επίσης το άθλημα. «Το πίκλμπολ είναι ένα άθλημα που σε κάνει να γελάς, σε βοηθά να κάνεις φίλους, σου επιτρέπει να μοιράζεσαι κάτι με άλλους και στο οποίο μπορείς να συνεχίσεις να βελτιώνεσαι, ακόμη και στην ηλικία μου», δήλωσε στην πρεμιέρα της ταινίας στο Λος Άντζελες.
Για την περίσταση, η παραγωγή έστρωσε μπλε χαλί αντί για κόκκινο, θέλοντας να αναδημιουργήσει την ατμόσφαιρα ενός γηπέδου πίκλμπολ. Ο κ. Γκρίνμπαουμ και το καστ του πιστεύουν ότι οι «Μανιακοί του Πίκλμπολ» θα τραβήξουν νέους θαυμαστές στα γήπεδα.
Ο Τζέικ Τζόνσον, πάντως, του οποίου ο χαρακτήρας βρίσκει μια δεύτερη ευκαιρία μέσα από το άθλημα, ελπίζει κυρίως ότι η ταινία θα εμπνεύσει τους θεατές να «κάνουν αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους, ό,τι και να γίνει».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΦΩΤΟ Picleball World Governing Body
![]()
