Σε μια εποχή γεωπολιτικών αναταραχών και αυξανόμενων κινδύνων για την ελευθερία του Τύπου, η πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ – IFJ), Ντομινίκ Πραντελιέ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μέσω συνέντευξης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μετά την εκδήλωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ με θέμα «Δημοσιογράφοι στον Πόλεμο», η Πραντελιέ αναφέρθηκε στις συνθήκες «χάους» που επικρατούν παγκοσμίως, καταγγέλλοντας «εγκλήματα κατά της ειρήνης» και τονίζοντας το «βαρύ τίμημα» που πληρώνουν οι δημοσιογράφοι σε εμπόλεμες ζώνες, με 128 θανάτους το 2025.
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για διεθνή σύμβαση που θα προστατεύει τους δημοσιογράφους, εστιάζοντας στο «πρόβλημα της ατιμωρησίας», η οποία υπονομεύει τη δημοκρατία. Υπογράμμισε τον «σημαντικό ρόλο» της Ελλάδας στη σύνταξη της «Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια και την Ανεξαρτησία των Δημοσιογράφων», καθώς η χώρα μας ηγείται αυτής της προσπάθειας.
«Ο πόλεμος στρέφεται πλέον και κατά της ελευθερίας του Τύπου», δήλωσε η Ντομινίκ Πραντελιέ, τονίζοντας ότι οι επιθετικές πολιτικές ισχυρών κρατών παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Σημείωσε ότι στη Γάζα διαπράττονται εγκλήματα που «συνιστούν γενοκτονία», με περισσότερους από 250 δημοσιογράφους να έχουν χάσει τη ζωή τους.
Η πρόεδρος της ΔΟΔ επαίνεσε τους δημοσιογράφους που συνεχίζουν να ενημερώνουν υπεύθυνα, ακόμα και υπό πολεμικές συνθήκες, χαρακτηρίζοντάς τους «παράδειγμα θάρρους και αυταπάρνησης». Αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, όπως το συνέδριο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.
Η Πραντελιέ υπογράμμισε την ανάγκη για μια ισχυρή διεθνή σύμβαση, η οποία απαιτεί τη στήριξη των κρατών για να εγκριθεί από τον ΟΗΕ, και αναγνώρισε τη συμβολή της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια.
![]()

