Οι εταιρείες της Τεχνητής Νοημοσύνης οφείλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο των συστημάτων τους, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό στον κλάδο που τις ωθεί να χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους, δήλωσε την Τετάρτη η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ψηφιακής Τεχνολογίας Χένα Βίρκουνεν.
«Διαπιστώνουμε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό τόσο άγριο που οι εταιρείες δεν δείχνουν να αφιερώνουν επαρκή χρόνο και πόρους για να τεστάρουν πραγματικά τα μοντέλα τους», είπε σε δημοσιογράφους η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή διεθνή Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Δουβλίνο.
«Έχουμε παρατηρήσει περιστατικά που αποκαλύπτουν ότι οι εταιρείες δεν έχουν πάντα γνώση των δράσεων που αναλαμβάνουν οι πράκτορές τους. Οφείλουν να μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των συστημάτων αυτών», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της ΕΕ.
Όπως ανέφερε, τα μοντέλα αυτά είναι σήμερα τόσο αποτελεσματικά που γίνεται ολοένα δυσκολότερο να αξιολογηθούν· γι’ αυτό, είπε, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί στους ειδικούς ο απαιτούμενος χρόνος για να τεστάρουν τα συστήματα. Υπενθύμισε ακόμη ότι οι υπηρεσίες της έχουν απευθύνει αίτημα για πληροφορίες στις βασικές εταιρείες του τομέα, ζητώντας στοιχεία για τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται, αλλά και για τις διαδικασίες εξωτερικής αξιολόγησης.
Η ΕΕ διαθέτει από το καλοκαίρι εξουσίες για να επιχειρήσει να ρυθμίσει τον τομέα μέσω του κανονισμού της για την Τεχνητή Νοημοσύνη, του AI Act, και έχει αρχίσει να ζητά εξηγήσεις από τις εταιρείες για ζητήματα από την ασφάλεια έως τον σεβασμό των πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο έλεγχος των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι απαίτηση που διατυπώνεται ξεκάθαρα στον AI Act, τόνισε η Χένα Βίρκουνεν.
![]()
