φωτ. αρχείου

Θεσσαλονίκη: Με σύνθημα το «άκρως οικογενειακόν» το 7ο Thessaloniki Pride

Από τις 20 μέχρι και τις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί για έβδομη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη το φεστιβάλ Thessaloniki Pride, «για την αγάπη και την αποδοχή των γκέι, λεσβιών, bi, τρανς, queer και intersex ανθρώπων», όπως διευκρινίζουν οι διοργανωτές του.

«Με σύνθημα ΑΚΡΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΝ το 7o Thessaloniki Pride είναι αφιερωμένο στις οικογένειές μας”, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της διοργάνωσης Θάνος Βλαχογιάννης, εξηγώντας πως “από τη μία είναι αφιερωμένο στις οικογένειες που δημιουργούμε ως ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι, οι οποίες όμως συχνά βρίσκονται στην αφάνεια στην προσπάθειά μας να τις προστατεύσουμε” και “από την άλλη αφιερώνεται και στην οικογένεια μέσα στην οποία μεγαλώνουμε, πολλές φορές με δυσκολία καθώς οι οικογενειακές μας σχέσεις διαταράσσονται από τα αρνητικά στερεότυπα και τον στιγματισμό από τα οποία υποφέρει η κοινότητά μας”.

«Από τη μη πρόβλεψη τεκνοθεσίας στο νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης μέχρι τον αποκλεισμό των έγγαμων τρανς ανθρώπων από τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, η οικογενειακή ζωή των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων συνεχίζει να αγνοείται θεσμικά και έτσι να τίθεται σε κίνδυνο”, σημείωσε ο κ. Βλαχογιάννης, διευκρινίζοντας ότι “το πρόσφατο νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια είναι σίγουρα ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, σε καμία περίπτωση όμως δεν προστατεύει τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομογονεϊκές οικογένειες και που νομικά στερούνται τον ένα τους γονέα».

«Η διαφορετικότητα είναι ένα καθεστώς, το οποίο το δεχόμαστε”, είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, υπενθυμίζοντας ότι “ο Δήμος Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή στήριξε αυτή την προσπάθεια και τρανή απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η πόλη επιλέχθηκε να γίνει πρωτεύουσα Europride το 2020, κόντρα σε άλλες “δυνατές” υποψηφιότητες, όπως του Αμβούργου, των Βρυξελλών και του Μπέργκεν της Νορβηγίας, κάτι που θα ενισχύσει τον τουρισμό, την επισκεψιμότητα της πόλης».

«Είναι δύσκολο να περάσει μια νέα αντίληψη, αυτή της ανεκτικότητας, σε μια κοινωνία που είναι κατά βάθος συντηρητική, σε μια κοινωνία η οποία δεν σκέφτεται και πολλά – πολλά, ό,τι της μοιάζει είναι καλό, ό,τι δεν της μοιάζει, δεν είναι καλό”, παραδέχθηκε, εκτιμώντας ότι “το πρόβλημα είναι πώς θα καταφέρουμε σιγά – σιγά να αλλάξει αυτή η νοοτροπία, να αντιμετωπίζονται όλοι οι άνθρωποι επί ίσοις όροις ασχέτως φύλου, ασχέτως πεποιθήσεων».

Ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Νίκος Φωτίου τόνισε την πορεία τέτοιων κινημάτων από την αρχή της δεκαετίας του 1980 υπενθυμίζοντας την ύπαρξη του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλοφίλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ) και σχολίασε: “ήταν η πρώτη φορά που έγιναν προσπάθειες κάμψης στις αντιστάσεις μιας συντηρητικής κοινωνίας και μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος ενώ στο πλαίσιο αυτό εκδίδονταν τότε το περιοδικό “Αμφί” με σοβαρή αρθρογράφηση και ποικίλα φιλοσοφικά και κοινωνικοπολιτικά θέματα. Στη συνέχεια έδωσε αγώνες και η Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα”.

Το φεστιβάλ ανοίγει την Τετάρτη, 20 Ιουνίου, με ένα υπαίθριο πάρτι στη Ζεύξιδος από την Θετική Φωνή και συνεχίζεται την Πέμπτη με δύο προβολές ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών και την Thessaloniki Animation Film Festival. Η Παρασκευή, 22 Ιουνίου, περιλαμβάνει το παραδοσιακό Pride Forum στο Δημαρχείο στο οποίο θα συμμετέχουν οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, οι Υπερήφανοι Γονείς και επιστημονικοί υπεύθυνοι του 11528 – της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης για ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους.

Η βραδιά της Παρασκευής συνεχίζεται με το καθιερωμένο Street Party στην πλ. Χρηματιστηρίου, ενώ το Σάββατο, 23 Ιουνίου, το φεστιβάλ μεταφέρεται στο Λευκό Πύργο από τις 12 το μεσημέρι. Από εκεί ξεκινάει και η μεγάλη παρέλαση στις 7μμ, για να καταλήξει στο ίδιο μέρος δύο ώρες μετά, οπότε και θα ξεκινήσει η μεγάλη συναυλία (Pride Concert) με την οποία θα πέσει η αυλαία του φεστιβάλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading