Κινητή μονάδα διάγνωσης γυναικολογικού καρκίνου απέκτησε ο σύλλογος Καρκινοπαθών «ΣυνεχίΖω», στον Έβρο

Μία πλήρως εξοπλισμένη κινητή μονάδα έγκαιρης διάγνωσης του γυναικολογικού καρκίνου απέκτησε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Έβρου «ΣυνεχίΖω», στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020 και ειδικότερα της υλοποίησης έργου παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών σε ευάλωτες κοινότητες στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας.

propoli

«Ο έγκαιρος εντοπισμός νέων περιστατικών καρκίνου είναι το κλειδί σ’ αυτό το πρόγραμμα, το οποίο έρχεται να καλύψει την ανάγκη πληροφόρησης και ενημέρωσης για έγκαιρη διάγνωση του πληθυσμού σε θέματα καρκίνου, τη δυσχερή πρόσβαση του γυναικείου πληθυσμού στα γυναικολογικά ιατρεία, την οικονομική αδυναμία του συλλόγου για τόσο μεγάλες καμπάνιες σε έναν νομό με μεγάλη έκταση, τις ιδιαιτερότητες στη σύσταση του πληθυσμού, όπως κουλτούρα και θρησκευτικές πεποιθήσεις», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου, Αναστασία Σπυρίδου.

Οι λόγοι, για τους οποίους ο Σύλλογος μπήκε στο διασυνοριακό πρόγραμμα, που υλοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Τοπόλοβγκραντ και Στρουμάνι της Βουλγαρίας, σύμφωνα με την κ. Σπυρίδου, είναι οι εξής:
– Η πλήρης ενημέρωση για έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη τύπων καρκίνου στο σύνολο του πληθυσμού του Νομού Έβρου.
– Οι δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις, ιδιαίτερα στους απομακρυσμένους πληθυσμούς.
– Ο έγκαιρος εντοπισμός νέων περιστατικών καρκίνου.
– Η απομυθοποίηση της νόσου μέσω του Συλλόγου.
– Η επαφή του Συλλόγου με τον πληθυσμό του νομού.

«Ο γυναικολογικός καρκίνος είναι από τους πιο συχνούς που εμφανίζονται στο μισό του πληθυσμού. Άρα, εάν βρούμε τρόπο να ελέγξουμε αυτό το πρόβλημα, θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα στην ίαση των γυναικών. Η πρότασή μας θα είναι έγκαιρη διάγνωση, ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που θέλουμε. Να μειώσουμε τα περιστατικά καρκίνου στον νομό μας», σημείωσε η κ. Σπυρίδου.

Ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη απομυθοποίησης της νόσου. «Ακόμη και τώρα ακούγοντας τη λέξη καρκίνος, ο περισσότερος κόσμος, δυσκολεύεται, ξεροκαταπίνει, φοβάται κι έχει στο μυαλό του τον καρκίνο ισοδύναμο με τον θάνατο. Εμείς του λέμε ότι δεν είναι έτσι. Εμείς που είμαστε εδώ ζούμε, επιβιώνουμε, προχωράμε, και συνεχίζουμε παρ’ ολο που ο καρκίνος έχει έρθει μέσα στο σπίτι μας. Είναι ένα κομμάτι που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αρκεί να το δούμε καθαρά, σε όλη του την αλήθεια και να το αντιμετωπίσουμε με τους τρόπους που μπορούμε και που μας δίνει η επιστήμη», τόνισε.

Παρουσιάζοντας την εν λόγω κινητή μονάδα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, η κ. Σπυρίδου εξήγησε πως πρόκειται για ένα εννεαθέσιο βαν, εξοπλισμένο με φορητό υπέρηχο τριών κεφαλών «πολύ σημαντικό για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου της μήτρας, του κοιλιακού καρκίνου, αλλά και με δυνατότητα μαστογραφικού ελέγχου. Μία πρωτοποριακή και μοναδική δομή στον ελλαδικό χώρο, από σύλλογο ασθενών, είναι έτοιμη να ξεκινήσει και να σώσει ζωές, εξοπλισμένη με οτιδήποτε χρειάζεται ένα γυναικολογικό ιατρείο».

Aliri

Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Έβρου «Συνεχίζω» ανακοίνωσε τη συνεργασία με τις γυναικολογικές κλινικές (Πανεπιστημιακή και ΕΣΥ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της οποίας γυναικολόγος θα συνοδεύει στις εξορμήσεις της κινητής μονάδας, ώστε να μπορούν να γίνονται δωρεάν όλες οι εξετάσεις. Σε ό,τι αφορά τον επόμενο στόχο του Συλλόγου, αυτός είναι -σύμφωνα με την κ. Σπυρίδου- «εκτός από τους γυναικολόγους, μέσα από αυτήν την κινητή μονάδα έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης είναι να έχουμε και άλλες ειδικότητες, όπως πνευμονολόγος, δερματολόγος, χειρουργός κοιλιάς, άνθρωποι-επιστήμονες καταρτισμένοι που θα μπορούν να φέρουν την πληροφόρηση που χρειάζεται σε όλον τον πληθυσμό».

Λ.Π.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading