Μέτρα τάξης και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ ενόψει των εγκαινίων της 89ης ΔΕΘ, εν μέσω προγραμματισμένων κινητοποιήσεων συνδικάτων, εργατικών σωματείων και πολιτών.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συσκέψεων που προηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα. Για την εφαρμογή των μέτρων, θα βρίσκονται επί ποδός όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, ενώ διμοιρίες μετακινήθηκαν από γειτονικούς νομούς, καθώς η κορύφωση των μέτρων αναμένεται το βράδυ κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ισχυρές διμοιρίες θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου θα διέλθουν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις. Γύρω από το «Ι. Βελλίδης», αναμένoνται αστυνομικές κλούβες και κιγκλιδώματα για να αποτραπεί η κίνηση των διαδηλωτών προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο.
Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται κι ο «Αίαντας», το όχημα εκτόξευσης νερού της αστυνομίας, ενώ drones θα εποπτεύουν από αέρος την εξέλιξη των κινητοποιήσεων και θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., στο Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης. Αστυνομικοί θα είναι εφοδιασμένοι με φορητές κάμερες επιτηρώντας σημεία του ιστορικού κέντρου.
Την εφαρμογή των μέτρων θα επιβλέπουν δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, ένας στο Επιχειρησιακό Κέντρο κι ένας στο κέντρο της πόλης.
Κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχουν απευθύνει συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία εργαζομένων και φοιτητικοί σύλλογοι. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει γνωστές οι εξής συγκεντρώσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αναμένεται να κινηθούν με πορεία στο κέντρο:
* Στις 6 μ.μ. στο ‘Αγαλμα του Βενιζέλου, από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
* Μισή ώρα νωρίτερα είναι το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην Πλατεία της ΧΑΝΘ
* Στην Καμάρα στις 6 μ.μ. θα συγκεντρωθούν άτομα που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά
* Στην Πλατεία Λευκού Πύργου στις 5 μ.μ. μελισσοκόμοι
* Για τις 7 μ.μ. υπάρχει διαδικτυακό κάλεσμα στον Λευκό Πύργο από άτομα προσκείμενα στον πατριωτικό χώρο
* Την ίδια ώρα στην Πλατεία της ΧΑΝΘ θα συγκεντρωθούν συγγενείς θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών
Αναμένονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα είναι απροσπέλαστο από τις 3 το απόγευμα, με καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές οδούς. Η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές και ισχυρές δυνάμεις της Τροχαίας θα βρίσκονται σε καίρια σημεία και θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία.
Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων, ενώ από τις 3 το απόγευμα θα ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία 6 σταθμών του μετρό. Οι σταθμοί «Ευκλείδης», «Παπάφη», «Πανεπιστήμιο», «Σιντριβάνι», «Αγίας Σοφίας» και «Βενιζέλου» θα παραμείνουν κλειστοί.
Η επαναλειτουργία των συγκεκριμένων σταθμών θα ανακοινωθεί αργότερα. Η λειτουργία στους υπόλοιπους σταθμούς θα συνεχιστεί κανονικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ