«…Δέηση και ευχή για την κατάπαυση της παρατεταμένης ανομβρίας, ώστε ανάλογα με την πίστη και τα έργα μας, να ευλογήσει ο Χριστός τον τόπο μας και να αξιωθούμε ειρηνική και ζωογόνα βροχή…» θα αναπέμπεται κατά τη σημερινή λιτανεία του Τιμίου Σταυρού στους Ι.Ν. της Αλεξανδρούπολης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση-πρόσκληση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. ‘Ανθιμου, σήμερα στις οκτώ το βράδυ θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά «…η ευλαβική νυχτερινή λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού, που τελείται την παραμονή της 1ης Αυγούστου, σε ανάμνηση της παλαιάς βυζαντινής εορτής της Πρόοδου του Τιμίου Σταυρού, όπως λεγόταν στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ.κ. ‘Ανθιμος διευκρινίζει πως η αναβίωση αυτής της ιερής παράδοσης καθιερώθηκε πλέον στην πόλη, καθώς τον περασμένο καλοκαίρι η Αλεξανδρούπολη δοκιμάστηκε από φοβερές πυρκαγιές, όμως, ο Τίμιος Σταυρός μας προστάτευσε.
Το χρονικό της προαναγγελθείσας ξηρασίας
Η ανομβρία και η παρατεταμένη ξηρασία, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, σε συνδυασμό με το διαχρονικό θέμα της συνδιαχείρισης των υδάτων των ποταμών ‘Αρδα και Έβρου μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, οδήγησαν στην αδυναμία άρδευσης χιλιάδων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, με τους αγρότες του ακριτικού Νομού να επισημαίνουν την αναγκαιότητα οριστικής διευθέτησης του ζητήματος.
Το πρόβλημα καταγράφεται από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή, ο οποίος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης των 84.000 στρεμμάτων στο νότιο τμήμα του Έβρου απαιτείται η άντληση 23.000 κυβικών νερού την ώρα, ενώ η διαθεσιμότητα περιοριζόταν στα 10.000 κυβικά, με περιόδους μηδενικής διαθεσιμότητας. Εκτιμάται ότι οι καλλιέργειες βάμβακος, μηδικής και ρυζιού κινδυνεύουν, ενώ ο ηλιόσπορος και το καλαμπόκι φαίνεται να έχουν γλιτώσει.
Η νέα προσωρινή συμφωνία ΠΑΜΘ-βουλγαρικής εταιρίας ενέργειας για τη διαχείριση των νερών του ‘Αρδα
Η υπογραφή της νέας προσωρινής συμφωνίας μεταξύ της ΠΑΜΘ και της βουλγαρικής εταιρείας ενέργειας, που διασφαλίζει νερό στους αγρότες μέχρι το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, έχει αρχίσει να διαφοροποιεί την κατάσταση. Στην Ορεστιάδα, από το βράδυ της 12ης Ιουλίου, άρχισε η αποκατάσταση της ροής του νερού στον ποταμό, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου, Ηλία Αγγελακούδη, να δηλώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα άντλησης περίπου 15.000 κυβικών νερού την ώρα.
Δύο ποταμοί, τρεις χώρες
Η διασφάλιση διαρκούς και σταθερής ροής των υδάτων και η δημιουργία υδρονομικών έργων είναι καίριας σημασίας για την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων. Οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας τονίζουν την πολυπλοκότητα της συνδιαχείρισης των δύο ποταμών από τρεις χώρες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματικό σχεδιασμό και υλοποίηση υποδομών. Η κλιμακούμενη κλιματική κρίση προσθέτει πίεση στην αγροτική κοινότητα, η οποία αναζητά βιώσιμες λύσεις για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ