Η Χαλκιδική καταγράφει μια θετική στροφή στο οικονομικό κλίμα, με τις τοπικές επιχειρήσεις να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα τουριστική περίοδο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του 24ου κύματος της έρευνας «Βαρόμετρο της Οικονομίας» του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2026. Η έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 335 επιχειρήσεων-μελών του επιμελητηρίου από την εταιρεία «Interview», αποτυπώνει τις τάσεις και προοπτικές της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Ενίσχυση του δείκτη οικονομικής συγκυρίας – Σταθερές προσδοκίες για τη νέα σεζόν
Ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας ανήλθε στις 7,2 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 56% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (4,6 μονάδες). Η βελτιωμένη αυτή εικόνα της αγοράς προμηνύει θετικές εξελίξεις για την τουριστική σεζόν. Πάνω από το 51% των επιχειρηματιών αναμένει αποτελέσματα παρόμοια με πέρυσι, ενώ το 29% προσδοκά καλύτερες επιδόσεις.
Προβλήματα στην εύρεση προσωπικού – Ακρίβεια και υποδομές οι κυριότεροι κίνδυνοι
Η έλλειψη προσωπικού ανησυχεί τους επιχειρηματίες, με το 80% να εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην πρόσληψη. Η ακρίβεια αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη απειλή για την επιτυχία της σεζόν, ακολουθούμενη από τις ελλείψεις σε υποδομές και την έλλειψη κατάλληλου προσωπικού.
Θετικές προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο
Το 85% των επιχειρήσεων αξιολογεί την οικονομική τους κατάσταση ως καλή ή ικανοποιητική, με το 38% να αναμένει βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα το επόμενο εξάμηνο. Παράλληλα, το 52% δηλώνει ότι ο τζίρος παρέμεινε σταθερός, με το 16% να καταγράφει αύξηση.
![]()
