Αντιδράσεις και διευκρινίσεις για την προστασία του ανακτόρου του Γαλερίου

Αντιδράσεις και διευκρινίσεις για την προστασία του ανακτόρου του Γαλερίου

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες για την τοποθέτηση ή μη προστατευτικής περίφραξης στο Ανάκτορο του Γαλερίου, προχωρά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη αρχαιολογική περιοχή παραβιάζεται συνεχώς από άτομα με παραβατική συμπεριφορά, τα οποία προκαλούν βανδαλισμούς και καταστροφές στις αρχαιότητες και τις υποδομές.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, παρά τις διαρκείς προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας, δεν έχει καταστεί δυνατή η πλήρης αποτροπή παράνομης εισόδου στον χώρο. Επιπλέον, το εκτενές αυτό ανακτορικό συγκρότημα έχει περιοχές που είναι εύκολα προσβάσιμες από τον δημόσιο χώρο.

Η Εφορεία σημειώνει ότι έχει εκπονήσει ειδική μελέτη ενίσχυσης της περίφραξης του ανακτόρου με αποκλειστικό σκοπό και γνώμονα την απόλυτη προστασία και ανάδειξή του. Μόλις ολοκληρωθεί η θωράκιση του χώρου, θα προβεί στην αποκάλυψη των λαμπρών ψηφιδωτών δαπέδων και στην επανεγκατάσταση του φωτισμού ανάδειξης.

Απάντηση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης – Τι λέει για τα κιγκλιδώματα

Στο μεταξύ, τις ενστάσεις του για την τοποθέτηση φράχτη στο Ανάκτορο του Γαλερίου, στην πλατεία Ναυαρίνου, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης μέσω επιστολής προς την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Τσιγαρίδα. Ζητά την αποκαθήλωση του μεταλλικού κιγκλιδώματος και την αναζήτηση άλλων τρόπων προστασίας του σημαντικού αυτού τοποσήμου.

Σε απάντησή της, η κ. Τσιγαρίδα ενημερώνει ότι η Εφορεία συμφωνεί ότι η θέση και το ύψος του κιγκλιδώματος πρέπει να τροποποιηθούν και δεσμεύεται για την ελαχιστοποίηση της οπτικής παρέμβασης στην πλατεία. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η προστασία των αρχαιοτήτων είναι πρωταρχική υποχρέωση του Υπουργείου Πολιτισμού και η περίφραξη αποτελεί ένα βασικό τρόπο προστασίας ενός μνημείου.

Αναφέρει επίσης ότι έχει εγκατασταθεί συναγερμός και κάμερες, οι οποίες λειτουργούν εδώ και έναν χρόνο, και προβολείς που σταμάτησαν να λειτουργούν εξαιτίας δολιοφθορών. Η αναφορά σε φύλακες παραβλέπει την ύπαρξη σημείων όπου η είσοδος στο ανάκτορο είναι εξαιρετικά εύκολη, ακόμη και για παιδιά.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, παραθέτει περιστατικό από το περασμένο καλοκαίρι, όπου ένα παιδάκι τραυματίστηκε πέφτοντας από αρχαίο τοίχο, προκαλώντας την ανάγκη παρέμβασης διασωστών. Αλλά όταν διασφαλιστεί η προστασία των ευάλωτων σημείων, θα είναι δυνατή η αποκάλυψη των εξαιρετικών ψηφιδωτών του ανακτόρου, τα οποία παραμένουν προστατευμένα.

Στην επιστολή της επισυνάπτει φωτογραφίες και βίντεο από περιστατικά βανδαλισμών, ενώ δηλώνει διαθέσιμη για οποιαδήποτε συζήτηση ή διαβούλευση.

Loading

Play