Χαλκιδική: Διεκδικεί ΠΟΠ για το μοναδικό μέλι πευκοσουσούρας
(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Χαλκιδική: Διεκδικεί ΠΟΠ για το μοναδικό μέλι πευκοσουσούρας

Στη διεκδίκηση της ένταξης του μελιού πευκοσουσούρας στον κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) προχωρά η Χαλκιδική, αναδεικνύοντας ένα φυσικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία και διεθνή αναγνώριση.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μελιού, το οποίο παράγεται στα δάση της περιοχής και ξεχωρίζει για τη μοναδική του ποιότητα. Όπως επισημάνθηκε, η πιστοποίηση ΠΟΠ θα ενισχύσει την εξαγωγική δυναμική του προϊόντος και θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την προώθησή του στις διεθνείς αγορές.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα αναλάβουν την ανάλυση δειγμάτων για την τεκμηρίωση του αιτήματος.

Η αντιπεριφέρεια προγραμματίζει σύντομα ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των μελισσοκόμων της περιοχής, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση και συντονισμός για την υποβολή του φακέλου ΠΟΠ.

Όπως σημειώνεται, η Χαλκιδική προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες που δοκιμάζουν και εκτιμούν το ελληνικό μέλι, λειτουργώντας άτυπα ως «πρεσβευτές» του στο εξωτερικό. Οι μελισσοκόμοι της περιοχής τονίζουν ότι η αναγνώριση του προϊόντος ως ΠΟΠ θα ενισχύσει περαιτέρω τη φήμη του και θα προστατεύσει την αυθεντικότητα και την προστιθέμενη αξία του.

Loading

Play