Δ.Θεσσαλονίκης: Παγκόσμια Ημέρα του πρόσφυγα με μνημόνιο συνεργασίας και εγκαίνια έκθεσης

Η Φαρίνα είναι ένα ταλαντούχο κορίτσι μόλις 13 χρόνων. Ηρθε πριν από λίγους μήνες στην Ελλάδα από το Ιράν και το πρώτο που ζήτησε να προμηθευτεί ήταν χαρτιά για να ζωγραφίζει. Ονειρεύεται να γίνει κτηνίατρος, να βρει δουλειά, να έχει το δικό της διαμέρισμα, ό,τι περίπου αποζητούν όλοι οι έφηβοι. Η 13χρονη είναι μία από τις πρόσφυγες από το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ η οποία συμμετέχει στην έκθεση εικαστικών έργων που εγκαινιάστηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα του Πρόσφυγα.

propoli

Η Φαρίνα δεν βάζει χρώμα στα έργα της, είναι όλα ασπρόμαυρα και στη ζωή της ακολουθεί, όπως λέει σε άψογα αγγλικά, το μυαλό και όχι την καρδιά, αν και ένα έργο της εικονίζει μια καρδιά, με τον αλληγορικό τίτλο «’Ακου το μυαλό σου…». Μιλάει με ενθουσιασμό για την αγάπη της για την ζωγραφική, έχει φέρει μάλιστα να εκθέσει και τα προσωπικά της σημειωματάρια γεμάτα με τα έργα της. Χαμογελάει με αυτοπεποίθηση και λέει ότι θα διεκδικήσει κάποια υποτροφία για σπουδές αφού έχει μάθει αγγλικά από πολύ μικρή ηλικία…

«Ρίζες και Όνειρα: Προσφυγικές ιστορίες στη Θεσσαλονίκη» είναι ο τίτλος της έκθεσης εικαστικών έργων προσφύγων που εγκαινιάστηκε το μεσημέρι από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη και τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Μαχίρ Σαφαρλί (Mahir Safarli). Νωρίτερα οι δυο τους, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη για την κατάρτιση του προσωπικού των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη συλλογή δεδομένων και την υποστήριξη σε ζητήματα απασχόλησης και παιδικής προστασίας.

Απευθυνόμενος σε πρόσφυγες και μετανάστες που μετέβησαν από διάφορες δομές και μη κυβερνητικές οργανώσεις στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης για τα εγκαίνια της έκθεσης, ο κ.Αγγελούδης τους έδωσε την υπόσχεση ότι όλοι στο δήμο θα κάνουν ότι μπορούν για να λύσουν δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Να είστε σίγουροι ότι υπάρχει μια αγκαλιά στη Θεσσαλονίκη που θέλει να σας χωρέσει όλους. Να αισθάνεστε ότι είστε σε μια νέα πατρίδα» είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο κ. Σαφαρλί, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένα καλό παράδειγμα πόλης που δείχνει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες.

Νωρίς το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμος Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσε με την Α21 και την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενημερωτική δράση με θέμα «Ευαλωτότητα μεταναστών και προσφύγων». Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο κ. Αγγελούδης τόνισε ότι επιβεβαιώνεται η δέσμευση πως είναι αναγκαία η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε η Θεσσαλονίκη να παραμείνει πόλη συμπεριληπτική και πολυσυλλεκτική.

Να.Κ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading