Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την εκπαίδευση. Ωστόσο, οι ηθικές -και όχι μόνο- προκλήσεις που αναδύονται από την ενσωμάτωσή της στην εκπαιδευτική διαδικασία, υπογραμμίζουν την ανάγκη χάραξης εκπαιδευτικών πολιτικών που εστιάζουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως ο γραμματισμός και η ψυχική ανθεκτικότητα. Στις διαπιστώσεις αυτές συνέκλιναν οι ομιλητές στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ηθικές και Τεχνολογικές Διαστάσεις (AI-education2025)», που ξεκίνησε το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), στην Αλεξάνδρεια Πανεπιστημιούπολη, στη Σίνδο.
Τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου άνοιξε ο αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Νίκος Παπαϊωάννου, συγχαίροντας το ΔΙΠΑΕ για τη διοργάνωση και παρατηρώντας ότι «η Θεσσαλονίκη έχει να πει πάρα πολλά για την Τεχνητή Νοημοσύνη, εξαιτίας του ακαδημαϊκού οικοσυστήματος που διαθέτει».
Ο υφυπουργός μετέφερε στους συνέδρους σημεία από τα γενικά συμπεράσματα της συζήτησης των υπουργών Παιδείας της ΕΕ στη συνάντηση με τίτλο: «Learning with AI, Learning for a World with AI» που διοργάνωσε πρόσφατα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην Μπρατισλάβα. Καταλήξαμε στο ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη χρειάζεται σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, χρειάζεται όμως και ο δάσκαλος, για να αναπτύξει ο μαθητής κριτική σκέψη, επισήμανε, εξηγώντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση μιας εργασίας με τη βοήθεια της ΤΝ δεν οδηγεί αυτόματα σε μάθηση και ότι οι μαθητές χρειάζονται θεμελιώδεις γνώσεις που πρέπει να οικοδομηθούν χωρίς τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης των καθηγητών στη χρήση των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης στην τάξη και το αμφιθέατρο, καθώς και στο πρόγραμμα ChatGPT Edu, μια ειδική έκδοση του ChatGPT σχεδιασμένη αποκλειστικά για εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το Ίδρυμα Ωνάση, την OpenAI και την εκπαιδευτική οργάνωση The Tipping Point in Education, με στόχο να μεταμορφώσει την εκπαιδευτική εμπειρία στα ελληνικά σχολεία.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δάσκαλο, ο οποίος όμως πρέπει να εκπαιδευτεί στο τι σημαίνει Τεχνητή Νοημοσύνη», κατέληξε ο υφυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι «στην Παιδεία τίποτε δεν είναι στατικό, ό,τι μάθαμε και κάνουμε σήμερα αύριο θα αλλάξει». Ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ Σταμάτης Αγγελόπουλος στάθηκε στον ηθικό αντίκτυπο της ενσωμάτωσης της ΤΝ στην εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι αυτός που πρέπει να είναι η βάση της επιστήμης αλλά και της εξέλιξης».
Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Μήττας ανέφερε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ριζικά τον τρόπο που μαθαίνουμε, επικοινωνούμε και δημιουργούμε» και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται προσοχή, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη βάζει ζητήματα ηθικής, διαφορετικότητας και ισότητας».
Ο συντονιστής του γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, έκανε αναφορά στην πρόοδο της διασύνδεσης του πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα, υπογραμμίζοντας ότι «τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι στην καλύτερη περίοδο». Στην τελετή έναρξης αναγνώστηκε μήνυμα του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη, αναφέροντας ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης που δημιουργούν εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στους τρόπους που η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσωποποιήσει την εκπαιδευτική διαδικασία, αναφέρθηκε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Χαράλαμπος Βρασίδας, τονίζοντας τη σημασία της καλλιέργειας δεξιοτήτων όπως ο γραμματισμός και η ψυχική ανθεκτικότητα. Αναφέρθηκε επίσης σε έρευνα του Harvard Business Review για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης το 2025, όπου η αναζήτηση νοήματος στη ζωή κατατάσσεται στις πρώτες προτεραιότητες.
Η Κατερίνα Σουρούνη, Εθνική Υπεύθυνη Τεχνολογίας, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, τόνισε ότι «στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης η δεξιότητα του μέλλοντος δεν είναι η γνώση, αλλά η προσαρμοστικότητα», επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας του ανθρώπου με την ΤΝ.
Το συνέδριο AI-education2025 συνδιοργανώνεται από το ΔΙΠΑΕ, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την υποστήριξη διαφόρων οργανισμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
