Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: “Ψυχική Υγεία και Ευεξία για Όλους”, σήμερα στην πλατεία Ευόσμου

Για 3η χρονιά και υπό την αιγίδα του Δήμου Κορδελιού – Εύοσμου και σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας, η Εταιρία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης ο Ξενώνας  «Ίρις»  και το   Γ’  Οικοτροφείο  «Γλαύκη», θα πραγματοποιήσουν κοινή δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα που άπτονται της Ψυχικής Υγείας.

Με κεντρικό θέμα το ετήσιο μήνυμα του 2022 «Ψυχική Υγεία και Ευεξία για Όλους», η κοινή δράση θα πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα 10  Οκτωβρίου, στην  Πλατεία  Εύοσμου,  από τις 10:00 έως τη 1:00 στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας που έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η 10η Οκτωβρίου κάθε έτους.

propoli

«Σήμερα περισσότερο ίσως από ποτέ η ανάγκη να δώσουμε όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, εθνικότητας και θρησκεύματος στην Ψυχική Υγεία την προτεραιότητα που πρέπει να έχει στη ζωή όλων μας, η Ψυχική Υγεία είναι εμφανής γιατί η απρόβλεπτη, η επικίνδυνη και η ανέλπιδη καθημερινότητα που ζούμε επηρέασε και ανέτρεψε τις ζωές μας. Οι στατιστικές αναφέρουν ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει μια δεύτερη παγκόσμια κρίση στην ψυχική υγεία, υπονομεύοντας την ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, προσθέτοντας ότι ο Δήμος αναγνωρίζει και εκτιμά το έργο που επιτελούν οι δομές της ΕΨΥΚΑ, για αυτό και συμμετέχει και φέτος στην ετήσια δράση της, ευχόμενος το φετινό μήνυμα να φθάσει σε όλους γιατί μας αφορά όλους.

« Ενώσαμε και φέτος τις δυνάμεις μας με τις Δομές της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης, που έχουμε στο Δήμο μας,  για να περάσουμε σε όλους το μήνυμα ότι επειδή η Ψυχική Υγεία επηρεάζει την γενικότερη ψυχοσωματική μας κατάσταση, εάν κάποια στιγμή καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια να μην διστάσουμε να την ζητήσουμε και κυρίως να μην το αναβάλλουμε  φοβούμενοι τον στιγματισμό. Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας με τις υπηρεσίες της είναι δίπλα σε όποιον χρειασθεί ψυχολογική  βοήθεια ακόμη και  συμβουλευτική υποστήριξη» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος της ΔΗΚΕΚΕ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, επαινώντας για άλλη μια φορά την προσφορά της ΕΨΥΚΑ  στο κοινωνικό σύνολο.

Στην πλατεία Ευόσμου,  θα βρίσκονται  επαγγελματίες Ψυχικής  Υγείας  οι οποίοι θα  ενημερώνουν, θα συμβουλεύουν,  θα απαντούν στις ερωτήσεις του κοινού και  θα διανέμουν έντυπο υλικό,  με  στόχο  την  αναγωγή  της  ψυχικής  υγείας  ως ένα μείζον θέμα που μας αφορά όλους.

Την δράση θα πλαισιώσει μουσικοχορευτικό δρώμενο από τους φιλοξενούμενους των Δομών της ΕΨΥΚΑ, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφικής και χειροποίητων κατασκευών

Σύμφωνα με την ΕΨΥΚΑ

« Το στίγμα και οι διακρίσεις εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο για την κοινωνική ένταξη και την πρόσβαση στη σωστή φροντίδα. Είναι σημαντικό ότι μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ποιες προληπτικές παρεμβάσεις ψυχικής υγείας φέρουν αποτελέσματα  και η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι μια ευκαιρία για να το πράξουμε συλλογικά. Με σύνθημα « Η Ψυχική Υγεία Προτεραιότητα για Όλους», οραματιζόμαστε έναν κόσμο στον οποίο η ψυχική υγεία εκτιμάται, προωθείται και προστατεύεται, όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες να απολαμβάνουν ψυχική ευημερία και να ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους· και όπου όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα της ψυχικής τους υγείας».

Aliri

Όπως είναι γνωστό

Η Εταιρία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης είναι ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Λειτουργεί μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Β. Ελλάδα, εφαρμόζοντας τις αρχές της Κοινωνικής – Κοινοτικής Ψυχιατρικής, συμπράττοντας στην πρακτική και ουσιαστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση της χώρας.

Σύμφωνα με την παγκόσμια Έκθεση 2022

Η πανδημία COVID-19 έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση για την ψυχική υγεία, τροφοδοτώντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στρες και υπονομεύοντας την ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν την αύξηση τόσο των αγχωδών όσο και των καταθλιπτικών διαταραχών σε περισσότερο από 25% κατά το πρώτο έτος της πανδημίας. Οι αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι παρατεταμένες συγκρούσεις, η βία και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία επηρεάζουν ολόκληρους πληθυσμούς, απειλώντας την πρόοδο προς τη βελτίωση της ευημερίας.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Νεκρός 34χρονος που έπεσε με το αναπηρικό του αμαξίδιο στον Θερμαϊκό

Loading