Ελληνική έρευνα για τη δράση της DMB στο ελαιόλαδο και την υγεία

Ελληνική έρευνα για τη δράση της DMB στο ελαιόλαδο και την υγεία

Νέα συνεργασία έχει ξεκινήσει για να διερευνηθεί ο ρόλος της ουσίας DMB, που προσδιορίστηκε πρόσφατα στο ελαιόλαδο, καθώς και ο τρόπος που αυτή επηρεάζει τις φλεγμονές και τις καρδιολογικές και νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η Αλτσχάιμερ. Ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ, Τάσσος Κυριακίδης, και η επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τους Απόστολο Κυριτσάκη και Νίκο Σακελλαρόπουλο έχουν αναλάβει αυτή τη σημαντική ερευνητική προσπάθεια.

Ο τίτλος της νέας ερευνητικής εργασίας είναι «DMB, Gut Microbiota and Heart Health» και επικεντρώνεται στον ρόλο της DMB (3,3 Dimethyl – 1-butanol), η οποία προέρχεται από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και συμβάλλει στην αναστολή παραγωγής τριμεθυλαμίνης (TMA) και Ν-οξειδίου τριμεθυλαμίνης (TMAO) από το εντερικό μικροβίωμα. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη επιστημονική προσπάθεια που επικεντρώνεται στη νέα αυτή ένωση DMB.

Όπως σημειώνουν οι συμμετέχοντες στην αρχική μελέτη, «είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται εργαστηριακά, με αξιόπιστη επιστημονική μέθοδο, η παρουσία του συστατικού DMB στο ελαιόλαδο». Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου 2025, η διεθνής επιστημονική ομάδα, υπό τον ομότιμο καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Απόστολο Κυριτσάκη, δημοσίευσε στο διεθνές περιοδικό Journal of Food Bioactives τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της μελέτης με τίτλο «Quantification of 3,3-dimethyl-1-butanol (DMB) in olive oil: a rapid and novel method». Η έρευνα αυτή έδωσε οριστική απάντηση στο βασικό ερώτημα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας του ελαιολάδου: «εάν υπάρχει πράγματι η DMB στο ελαιόλαδο».

Με βάση αυτή τη δημοσίευση, το περιοδικό INFORM της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών Λαδιών (AOCS), στο τεύχος Οκτωβρίου του 2025, κάνει εκτενή αναφορά στην ένωση DMB και στον ρόλο της στην ανθρώπινη υγεία. «Σε ζωικά μοντέλα, το ένζυμο της τριμεθυλαμίνης δημιουργεί μια ένωση στο ήπαρ που διευκολύνει τη συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στις αρτηρίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η DMB φαίνεται να έχει θετική δράση κατά των επιβλαβών ενώσεων της τριμεθυλαμίνης και του οξειδίου τριμεθυλαμίνης, που σχετίζονται με αθηροσκλήρωση και φλεγμονές, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική για την καρδιοαγγειακή υγεία. Ο καθηγητής Κυριακίδης τονίζει ότι «η DMB επιδρά στην φλεγμονή και κατά συνέπεια στα καρδιολογικά και νευροεκφυλιστικά νοσήματα». Οι επόμενες έρευνες θα επικεντρωθούν στο πολυποικιλιακό ελαιόλαδο Plus Health DMB EVOO, όπου εντοπίστηκαν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις της DMB.

Η επιστημονική έρευνα για τα οφέλη των ελαιοπροϊόντων βρίσκεται στον πυρήνα των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου και αποσκοπεί στην ανάδειξη των ωφελειών της βιοενεργούς αυτής ουσίας στην ανθρώπινη υγεία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Κυριακίδης δήλωσε ότι η DMB θα ανοίξει νέους ορίζοντες για το βιοενεργό συστατικό του ελαιολάδου και θα αποτελέσει εφαλτήριο για νέες ανακαλύψεις.

Αναμένονται αποτελέσματα από τις μελέτες το 2026, καθώς οι ερευνητές θα εξετάσουν τον μηχανισμό λειτουργίας της DMB ως αναστολέα των επιβλαβών ενώσεων TMA και TMAO, με στόχο την ανάπτυξη κλινικών μελετών.

«Πρωτεύον στην παρούσα φάση είναι ο ρόλος της DMB μέσω της διατροφής στην καταπολέμηση επιβλαβών ενώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό», καταλήγουν τα μέλη της ομάδας.

Loading

Play