Εντός Νοεμβρίου η παρουσίαση του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ΚΕΔΕ

Εντός Νοεμβρίου η παρουσίαση του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ΚΕΔΕ

Εντός του Νοεμβρίου θα παραδοθεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος το σύνολο του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προτού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να διατυπώσει τις προτάσεις της. Ο νέος κώδικας είναι ένα τεράστιο έργο, που απαιτεί συνεργασία και διαρθρωτικές αλλαγές για να καταστεί πραγματικότητα. Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος κατά τη διάρκεια του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη. «Ο νέος κώδικας δεν είναι απλώς μια διοικητική κωδικοποίηση, αλλά ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «πάμε να δημιουργήσουμε μια αυτοδιοίκηση πιο σοβαρή και υπεύθυνη, που θα λογοδοτεί στους δημότες. Αυτή η μεταρρύθμιση είναι κρίσιμη για την ποιότητα ζωής των πολιτών και αποτελεί στοίχημα για όλους μας. Εδώ και χρόνια, υπάρχει ένα ομόφωνο αίτημα για αυτό το έργο, το οποίο αποτελείτο από πέντε κύρια βιβλία, περιλαμβάνοντας πάνω από 1600 σελίδες και πολλές οργανωτικές διατάξεις για τη διακυβέρνηση και τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος σε όσα έχουν γίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση την τελευταία χρονιά, ο υπουργός επισήμανε ότι ψηφίστηκε ο νόμος για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με αύξηση της εντοπιότητας σχεδόν στο 80% των δήμων, που ωφέλησε ιδιαίτερα τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους. Για τις προσλήψεις, ανέφερε ότι φέτος προκηρύχθηκαν πολλές θέσεις, φθάνοντας σε σημαντικά επίπεδα εγκρίσεων που δεν είχαν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη αύξησης της εισπραξιμότητας από τους δήμους, επισημαίνοντας ότι «αν αυξήσουμε την εισπραξιμότητα, το ποσό που θα πάρουν οι δήμοι είναι 150 εκ. ευρώ ετησίως». Δήλωσε ότι είναι απαραίτητο οι δήμοι να αξιοποιούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξή τους.

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στις ΔΕΥΑ, προτείνοντας οριστική λύση που θα διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και την αποτελεσματική λειτουργία τους. Έτσι, οι ΔΕΥΑ θα ενταχθούν σε παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας και θα ελέγχεται ο προϋπολογισμός τους για να είναι ισοσκελισμένος.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να νομοθετηθεί εντός Νοεμβρίου, προσφέροντας νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για κοινωφελή κτίρια όπως σχολεία και παιδικούς σταθμούς.

Loading

Play