Επαναστατική θεραπεία με Lutetium-177 PSMA στο ΠΓΝΑ για καρκίνο του προστάτη

Επαναστατική θεραπεία με Lutetium-177 PSMA στο ΠΓΝΑ για καρκίνο του προστάτη

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχή χορήγηση θεραπείας με Lutetium-177 PSMA σε ασθενή με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Αυτή η καινοτόμος θεραπεία ανήκει στις πλέον σύγχρονες μορφές πυρηνικής ογκολογίας παγκοσμίως, καθώς είναι μια στοχευμένη ραδιοϊσοτοπική θεραπεία ακριβείας που στοχεύει ειδικά τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη που εκφράζουν το μόριο PSMA (Prostate Specific Membrane Antigen), προσφέροντας την εκλεκτική καταστροφή τους με ελάχιστη επιβάρυνση των υγιών ιστών.

Η εισαγωγή της εν λόγω θεραπείας στο ΠΓΝΑ αποτελεί σημαντικό ορόσημο, καθώς μέχρι πρόσφατα πολλοί ασθενείς αναγκάζονταν να μετακινούνται σε μεγάλα κέντρα της χώρας για να έχουν πρόσβαση σε τόσο εξειδικευμένες θεραπευτικές επιλογές. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ως το μεγαλύτερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καλύπτει τις ανάγκες ενός μεγάλου γεωγραφικού διαμερίσματος, εξυπηρετώντας χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς κάθε χρόνο.

Οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη στην περιοχή μας μπορούν πλέον να λαμβάνουν θεραπείες αιχμής χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΓΝΑ, αν. καθηγητής Ογκολογίας Δημήτριος Ματθαίος, επισημαίνει τη σημασία της θεραπείας για τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, δηλώνοντας ότι πλέον έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν διαθέσιμες μόνο σε ελάχιστα εξειδικευμένα κέντρα διεθνώς.

φωτό αρχείου

Loading

Play