Την επικαιροποίηση των Επιχειρησιακών Σχεδίων «Δάρδανος» και «Βορέας» ζήτησε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς κατά τη σύσκεψη με θέμα «Προετοιμασία για την αντιμετώπιση κινδύνων και εκτάκτων αναγκών κατά τη Χειμερινή Περίοδο 2026-2027», που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Τουρνάς τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενόψει του χειμώνα, με έμφαση στα πλημμυρικά φαινόμενα και τις έντονες χιονοπτώσεις.
Ο Υπουργός επισήμανε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται πλέον με ιδιαίτερη ένταση και μπορούν να πλήξουν ακόμη και περιοχές που δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
Ανέφερε ότι ο φετινός χειμώνας έχει ήδη ξεκινήσει με σοβαρά πλημμυρικά περιστατικά σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η βόρεια Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα, με περιστατικά σε Ρόδο, Κρήτη και Μαγνησία.
«Ο πλημμυρικός κίνδυνος μάς απειλεί οπουδήποτε, ακόμη και εκεί που δεν το περιμένουμε», σημείωσε ο κ. Τουρνάς, υπογραμμίζοντας πως ορισμένες περιοχές, παρότι έχουν καλύτερα φυσικά χαρακτηριστικά και δεν εμφανίζουν αυξημένη επικινδυνότητα, μπορεί να μη αντέξουν μια ιδιαίτερα έντονη βροχόπτωση λόγω των υφιστάμενων υποδομών.
Ο Υπουργός κάλεσε δημάρχους, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και υπεύθυνους Πολιτικής Προστασίας να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των σχεδίων «Δάρδανος», που αφορά την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, και «Βορέας», που αφορά την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετού.
Όπως τόνισε, δεν αρκεί να υπάρχουν τα σχέδια, αλλά χρειάζεται να ελεγχθούν εκ νέου όλες οι λεπτομέρειές τους, από τα στοιχεία επικοινωνίας και τα ονόματα των υπευθύνων έως τη διαθεσιμότητα των μηχανημάτων και των εργοληπτών που συμμετέχουν στον μηχανισμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον έλεγχο των λεκανών απορροής και των ρεμάτων, επισημαίνοντας ότι η ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών και άλλων υλικών επιβαρύνει σημαντικά τους πλημμυρικούς κινδύνους.
Όπως ανέφερε, σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχουν περιπτώσεις όπου ρέματα έχουν περιοριστεί ή και αποκλειστεί από ανθρώπινες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η φυσική ροή των υδάτων.
Ζήτησε να γίνουν συστηματικοί έλεγχοι στις λεκάνες απορροής και στα ρέματα, σημειώνοντας ότι τα μπαζώματα, αλλά και φερτά υλικά, πέτρες, ξύλα και κορμοί δέντρων, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και κατολισθήσεις, αυξάνουν τους πλημμυρικούς κινδύνους.
Παράλληλα, κάλεσε τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν στον καθαρισμό των δρόμων, των φρεατίων και των δικτύων απορροής ομβρίων υδάτων, ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση νερού σε αστικές περιοχές κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων.
Σε ό,τι αφορά τα συστήματα παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης των καιρικών φαινομένων, ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί τέσσερα νέα ραντάρ και μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται να έχουν εγκατασταθεί συνολικά επτά.
Ανέφερε επίσης ότι έχουν εγκατασταθεί περισσότεροι από 30 σταθμοί ανίχνευσης κεραυνών, ενώ βρίσκονται ήδη σε λειτουργία 110 μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα. Το σύνολο των δεδομένων θα συγκεντρώνεται σε ενιαία βάση, ώστε οι επιστήμονες να έχουν πληρέστερη εικόνα της εξέλιξης των φαινομένων και να ενημερώνουν έγκαιρα τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι τα νέα συστήματα θα μπορούν να δίνουν πληροφορίες πέντε έως έξι ώρες πριν από την εκδήλωση ενός καιρικού φαινομένου, προβλέποντας ακόμη και την αναμενόμενη ποσότητα νερού που μπορεί να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα.
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, υπογράμμισε ότι οι δήμοι μπορούν να ζητούν την ενεργοποίησή του, ώστε να αποστέλλονται προειδοποιητικά μηνύματα στους πολίτες για τον περιορισμό των μετακινήσεων, την αποφυγή επικίνδυνων περιοχών ή τη λήψη άλλων αναγκαίων μέτρων αυτοπροστασίας.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η αντιμετώπιση των χειμερινών φαινομένων δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Πυροσβεστικής, αλλά απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, και κάλεσε τα στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των δασικών υπηρεσιών, των περιφερειών και των δήμων να προετοιμαστούν για την περίπτωση κρίσης.
Κλείνοντας, επανέλαβε ότι το βασικό ζητούμενο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι η πρόληψη, η έγκαιρη προετοιμασία και η αποτελεσματική συνεργασία όλων των φορέων, προσθέτοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, με σχέδια, μηχανήματα, ανθρώπινο δυναμικό και συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.
![]()
