Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ, ο Ιταλός καθηγητής Aristide Fausto Massardo

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ αναγορεύτηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γένοβα Ιταλίας, Aristide Fausto Massardo.

propoli

Η τελετή αναγόρευσής του πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής. «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα η σημερινή για το ΑΠΘ. Είναι ο άνθρωπος που ανέδειξε τα υβριδικά συστήματα και τις κυψέλες καυσίμου, αλλά μας μαθαίνει μέσα από την έρευνά του και για την ηλεκτροκίνηση. Η προσφορά του στην αειφόρα ανάπτυξη είναι σημαντική. Είναι τιμή για το ΑΠΘ που υποδέχεται στις αγκάλες του τέτοιο μέλος», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του προς το τιμώμενο πρόσωπο για να συμπληρώσει ο πρόεδρος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, καθηγητής Γεώργιος Σαββαϊδης: «Είναι τιμή για το τμήμα μας να είναι Επίτιμος Διδάκτορας ο κ. Massandro. Είναι ο άνθρωπος που εδώ και πολλά χρόνια κάνει καινοτόμα έρευνα και συμβάλει στην εκπαίδευση για την αειφόρο και καθαρή ενέργεια. Όλα αυτά τα χρόνια η ερευνητική του δραστηριότητα έχει αποφέρει μεγάλο αριθμό διεθνών διακρίσεων». 

Ο καθηγητής, Aristide Fausto Massardo το 2004 ίδρυσε και διευθύνει μέχρι και σήμερα, το Πανεπιστημιακό Τεχνολογικό Κέντρο της Rolls-Royce για την «Τεχνολογία των Κυψελών Καυσίμου». Επί 35 και πλέον έτη έχει εργαστεί ερευνητικά σε ενεργειακά θέματα, προσελκύοντας την υποστήριξη δημοσίων και ιδιωτικών φορέων της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας, ενώ έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Γένοβας και του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. «Και για μένα είναι μεγάλη τιμή που είμαι Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Η έρευνα συνεχίζεται και τα συμπεράσματα είναι ενδιαφέροντα. Σίγουρα στο μέλλον θα δούμε το υδρογόνο να παίζει σημαντικό ρόλο στον δρόμο προς τη βιώσιμη κινητικότητα, ενώ η πρόκληση των τελευταίων ετών είναι η ηλεκτροκίνηση. Φυσικά σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε και τα ηλεκτρονικά καύσιμα τα οποία θα δώσουν λύσεις στην προσπάθεια της μείωσης των ρύπων». 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο καθηγητής Massardo κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων Ιταλών Ερευνητών με παγκόσμιο κύρος στον τομέα της Μηχανικής, έχοντας μεγάλη συνεισφορά στον τομέα των Ενεργειακών Συστημάτων, στην Ιταλία, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Για την ερευνητική του δραστηριότητα, για τα δεκάδες συγγράμματα, τις πολλές διαλέξεις του και τον μεγάλο αριθμό των διεθνών διακρίσεων μίλησε ο καθηγητής Ανέστης Κάλφας ο οποίος απένειμε και τον έπαινο στον κ. Massandro, ενώ η ανάγνωση και η επίδοση του ψηφίσματος έγινε από τον πρόεδρο του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, καθηγητή Γεώργιο Σαββαϊδη. Υπήρξε περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο της σχολής και η επίδοση του τίτλου του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικές από την Κάτω Ιταλία σε τραγούδι της Αναστασίας Πίπη, ενώ κιθάρα έπαιξε ο Γιάννης Λαουτάρης και ακορντεόν ο Γιώργος Τσιατσούλης.

Κυριάκος Παρασίδης
 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading