EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Έρευνα ΑΠΘ: Οριστική έξοδος lockdown από 11 Ιουλίου

Σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού πρέπει να είναι άκρως προσεκτική, καθώς ένα δεύτερο επιδημικό κύμα είναι προ των πυλών.

Αν πραγματοποιηθεί άρση των μέτρων έστω και μια εβδομάδα νωρίτερα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάγκη παράτασης των περιοριστικών μέτρων για τρεις εβδομάδες και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας μέσα στον Αύγουστο.

propoli

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από το υπολογιστικό μοντέλο για την πορεία των μέτρων για τον κορωνοϊό που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνει πως σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο, η ασφαλής ημερομηνία για να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων είναι η 11η Μαΐου και η οριστική έξοδος από το lockdown θα μπορούσε να τεθεί από τις 11 Ιουλίου και μετά. Από αυτή την ημερομηνία και έπειτα μπορεί να ακολουθήσει μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αποκλεισμού σε συνδυασμό με

(α) παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης του πληθυσμού με τεστ που θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και

(β) εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης και μέτρων προστασίας και προσωπικής υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σε περίπτωση που η άρση των μέτρων ξεκινήσει στις 4 Μαϊου, θα πρέπει να παραμείνουν οι περιορισμοί για τους επόμενους τρεις μήνες, για να αποφευχθεί κίνδυνος εμφάνισης της επιδημίας στις αρχές με μέσα Αυγούστου.

 Ο κ Σαρηγιάννης επισημαίνει πως «Μια εβδομάδα καθυστέρησης στην άρση των μέτρων θα μας βοηθήσει να βγούμε οριστικά από το lockdown δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα, δηλαδή γύρω στα μέσα Ιουλίου, διάστημα σημαντικό για την τουριστική περίοδο».

Στην πρώτη φάση της άρσης των μέτρων οι επαφές μας δεν πρέπει να αυξηθούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15-25% . Οι φάσεις άρσης των περιορισμών που προτείνεται είναι οι ακόλουθες:

  1. Στις 11 Μαΐου μπορούν να ανοίξουν μικρά καταστήματα τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα, τις αποστάσεις ασφαλείας και την αποφυγή συγχρωτισμού. Το άνοιγμα των σχολείων θα οδηγούσε σε αύξηση της μεταδοτικότητας, δεδομένου ότι παιδιά συγχρωτίζονται, δεν ακολουθούν εύκολα τους κανόνες υγιεινής και αποτελούν σιωπηλούς φορείς που έρχονται συχνά σε επαφή με ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένους).
  2. Με περιορισμούς μόνο προτείνεται το άνοιγμα της τελευταίας τάξης του λυκείου μετά τις 11 Μαΐου. Προτείνεται η ανάπτυξη των τάξεων σε μεγαλύτερους χώρους από ότι συνήθως ώστε να διατηρούνται κοινωνικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
  3. Καλό θα είναι να μην ανοίξουν τα Πανεπιστήμια εφόσον αποδίδουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα, με πιθανή εξαίρεση την εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων και κλινικών μετά τα μέσα Ιουνίου.
  4. Έπειτα και μετά από διάστημα 2 εβδομάδων από την προηγούμενη φάση, θα μπορούσαν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα σε επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως οικονομικοί πολλαπλασιαστές με ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ.
  5. Η άρση των μέτρων περιορισμού σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής μπορεί να ακολουθήσει μετά το δεύτερο μισό του Ιουνίου ανάλογα με την πραγματική εξέλιξη της επιδημίας.

Εάν τα μέτρα στη χώρα μας είχαν ξεκινήσει πέντε ημέρες νωρίτερα οι θάνατοι θα ήταν 70% λιγότεροι. Αν είχαν ξεκινήσει μιαν εβδομάδα αργότερα, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη και δύο φορές περισσότερους θανάτους, σύμφωνα με την έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. «Ο κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας θα είναι ο Ιούνιος», τονίζει ο κ.Σαρηγιάννης.

Δείτε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Έκτακτη διακοπή νερού στην Τούμπα

Loading