Η διαχείριση υδάτων βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική ο εκπρόσωπος του Ολλανδικού Οργανισμού Έρευνας και Διαχείρισης Υδάτων STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) και εταίρου στο ευρωπαϊκό έργο PCP WISE, Hans van Leeuwen. Ο οργανισμός επιδιώκει να σχεδιάσει και να δοκιμάσει καινοτόμες λύσεις με δεδομένα από το Διάστημα και την παρατήρηση της Γης, ώστε να προβλέπονται ακραίες κλιματικές συνθήκες, με τη μεθοδολογία των προ-εμπορικών δημόσιων συμβάσεων (PCP).
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας από τους 24 εταίρους του PCP WISE και μία από τις πέντε Περιφέρειες που έχουν επιλεγεί, προκειμένου σε συγκεκριμένες περιοχές τους που αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού και πλημμυρικά φαινόμενα να εφαρμοστεί το μοντέλο διαχείρισης που έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο του έργου. Οι άλλες τέσσερις Περιφέρειες είναι: Bratislava (Σλοβακία), Uusimaa (Φινλανδία), Catalunya (Ισπανία) και Midtjylland (Δανία).
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι συναντήσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη του Ολλανδού ειδικού έδωσαν τη δυνατότητα να καταγραφούν οι απαιτήσεις σε δεδομένα και πληροφορίες που χρειάζονται για τον σχεδιασμό ενός αποτελεσματικού μοντέλου ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Παράλληλα, διερευνήθηκαν πιθανά μοντέλα ιδιοκτησίας, δυνητικών χρηστών και χρηματοδότησης, που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη βιωσιμότητα μιας μελλοντικής λύσης PCP-WISE.
Στο επίκεντρο των επαφών του κ. van Leeuwen βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής και πλημμυρών, το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι μόνιμοι κάτοικοι στη Χαλκιδική, το οποίο επιδεινώνεται κατά την τουριστική περίοδο, αλλά και η ευαλωτότητα του Δήμου Σιθωνίας απέναντι σε φυσικές καταστροφές, με ιδιαίτερη έμφαση στον οικισμό της Τορώνης, όπου καταγράφεται αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης αιφνίδιων πλημμυρικών φαινομένων.
![]()
