Γαστρονομικές ανταλλαγές αλληλεγγύης για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Γαστρονομικές ανταλλαγές αλληλεγγύης για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Πιλάφι με μελιτζάνες και Kabsah, δηλαδή λεμονάτο κοτόπουλο με ρύζι και μπαχαρικά, μαγειρεύτηκαν χθες και σήμερα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, σε ένα ιρακινό και ένα ελληνικό εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη. Οι σεφ, ο Γιάννης Κατσαντώνης από το «Αργοφαγείο» και η Ιρακινή Shaimaa Al Kinani από το «Ustura», αντάλλαξαν συνταγές και υποδέχθηκαν τους επισκέπτες στο πλαίσιο του Cooking With Refugees, που υλοποίησε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Όπως είπε ο κ. Κατσαντώνης, το πιλάφι με μελιτζάνες μαγείρευε ο πατέρας του, ο οποίος ήταν Έλληνας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και του άρεσε πάντα να το έχει στο τραπέζι τους.

Ο Έλληνας σεφ δήλωσε μάλιστα ότι θα ετοιμάσει και θα σερβίρει ξανά το πιάτο στο εστιατόριο του, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό γεγονός την ανταλλαγή στιγμών και μνήμης μέσα από το φαγητό.

Για την Δώρα Κοκοζίδου, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, γραφείο Θεσσαλονίκης, η σημερινή ημέρα είναι μια αφορμή για να τιμήσουμε το κουράγιο των ανθρώπων που αναγκάζονται να φύγουν από την πατρίδα τους εξαιτίας συγκρούσεων και διωγμών.

«Το μήνυμα είναι η αλληλεγγύη, αναγνωρίζοντας ότι είναι άνθρωποι με δεξιότητες και θέλουν να συμβάλλουν στην κοινωνική ζωή της χώρας που ανήκουν. Και μείς, μόνο κέρδος έχουμε από αυτή τη συνύπαρξη», δήλωσε η κ. Κοκοζίδου.

Loading

Play