Η επιλογή ανάμεσα σε περισσότερα από 1.000 δείγματα κρασιών που διεκδικούν το χρυσό βραβείο σε έναν διαγωνισμό οίνου είναι μια απαιτητική διαδικασία. Οι κριτές σε κάθε τραπέζι τυφλής γευσιγνωσίας θα δοκιμάσουν περίπου 70 κρασιά, προκειμένου να αναδείξουν αυτά που ξεχωρίζουν σε κάθε κατηγορία (ερυθρό, λευκό, ροζέ, αφρώδες, επιδόρπιο, ρετσίνα). Η αναζήτηση του καλύτερου κρασιού του διαγωνισμού, ανάμεσα στα χρυσά όλων των κατηγοριών, αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση. Η ολομέλεια των 30 κριτών θα ψηφίσει με ανατάσεις της χειρός για το «χρυσό των χρυσών», μια διαδικασία γεμάτη συγκίνηση και ανατροπές, όπως αναφέρει η διευθύντρια της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», Αλεξάνδρα Ανθίδου.
Την επόμενη Τετάρτη 16 Ιουλίου, οι οινόφιλοι της Θεσσαλονίκης θα μπορούν να γευτούν τα χρυσά κρασιά και αποστάγματα του 25ου διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy», χωρίς την πίεση να επιλέξουν, αλλά απολαμβάνοντας την εμπειρία της γευστικής δοκιμής. Η ανοιχτή-ελεύθερη γευστική δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στον χώρο «The Wine Hub».
Η γευστική δοκιμή, που θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ, θα περιλαμβάνει το χρυσό κρασί του διαγωνισμού, τον «Όβηλο Ερυθρό 2020» του Κτήματος Βιβλία Χώρα, καθώς και τους καλύτερους οίνους σε άλλες κατηγορίες. Στη φετινή ολομέλεια συμμετείχαν διεθνώς αναγνωρισμένοι γευσιγνώστες, όπως ο Ροντ Σμιθ και ο Ρόναν Σέιμπερν, οι οποίοι προώθησαν τα ελληνικά κρασιά σε εστιατόρια με αστέρια Μισελέν.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ποικιλία κρασιών και αποσταγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Όβηλος Ερυθρός 2020, Νυχτέρι Σαντορίνη 2022, και άλλες εξαιρετικές επιλογές. Η είσοδος στην εκδήλωση κοστίζει 10 ευρώ.
[φωτογραφία «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»]
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ