Μπροστά στη δύναμη του χρώματος και της ζωγραφικής χειρονομίας, ο θεατής βιώνει μια συναισθηματική και διανοητική κινητοποίηση κατά την παρακολούθηση των έργων του Θανάση Δάπη, που εκτίθενται με τίτλο «Κάπου ενδιάμεσα» στη γκαλερί της Λόλας Νικολάου στη Θεσσαλονίκη, έως τις 29 Νοεμβρίου, σε επιμέλεια της Θάλειας Στεφανίδου. Η αφηρημένη και συναισθηματική «τοπιολογία» του Δάπη συνδυάζει χρωματική δύναμη και εννοιολογικό υπομνηματισμό, δημιουργώντας μια γεωμετρική «τοπολογικού τύπου» λύση που προσκαλεί τον θεατή να σταθεί εντατικά πάνω στο έργο και να διακρίνει τις διαφορές του.
Ιδίως σε μια εποχή έντονης αστικοποίησης της τέχνης, όπου η φωτογραφική αναπαράσταση και η ποπ αισθητική κυριαρχούν, η καλλιτεχνική παραγωγή του Δάπη ξεχωρίζει ως μια ευτυχής εξαίρεση και μας επαναφέρει στον πυρήνα της ζωγραφικής διαδικασίας. Η επίμονη χειρονομία του Δάπη και η διερεύνηση των χρωματικών επιπέδων αναγκάζουν τον θεατή να παρατηρήσει προσεκτικά τα έργα, διακρίνοντας τις λεπτομέρειες ανάμεσα στις διαφορετικές χροιές και τα υποστρώματα.
Τα έργα του βρίσκονται σε μια «borderline» κατάσταση, όπου τα όρια ανάμεσα στις επιφάνειες και τα περιαυγάσματα των χρωμάτων γίνονται θολά, επιτρέποντας στη ζωγραφική διαδικασία να λειτουργήσει ως ένα πεδίο πειραματισμού και ανακάλυψης για τον θεατή. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εργασία του Δάπη, με τη παιγνιώδη και ποιητική της διάθεση, συντελεί σε μια κρίσιμη ανθρωπολογική διεργασία που αφορά την πρόσληψη της εικόνας και την αντίληψη του κόσμου.
Δημιουργώντας νέες παραλλαγές, ο Δάπης προσφέρει στον θεατή την ευκαιρία να ανακαλύψει την αντιληπτική δυνατότητα που κρύβεται πίσω από την εικόνα, ενισχύοντας την κοσμοθέαση του μέσω της δημόσιας έκθεσης της τέχνης του. Εξάλλου, όπως τόνιζε ο Τζορτζ Στάινερ, όλες οι αναπαραστάσεις απαιτούν μια αντιληπτική συνάντηση με τον θεατή, κάτι που ο Δάπης καταφέρνει να επιτύχει με τις εμπειρίες και την αμεσότητά του, καθιστώντας τον κοινωνό της αισθητικής συμμετοχής και απόλαυσης.
Φωτογραφία – ΠΗΓΗ: Γκαλερί Λόλα Νικολάου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
