Η τεχνολογία χωρίς πνευματικότητα απομακρύνει τον άνθρωπο από τη θεϊκή και κοινωνική του διάσταση

Η τεχνολογία χωρίς πνευματικότητα απομακρύνει τον άνθρωπο από τη θεϊκή και κοινωνική του διάσταση

«Η τεχνολογία, όταν χρησιμοποιείται από πνευματικά υγιείς ανθρώπους, μπορεί να υπηρετήσει την κατεύθυνση του ανθρώπου προς τον αληθινό του προορισμό», δηλαδή «την κοινωνία με τον Θεό και με τον πλησίον», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Ιωάννης, μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού Θεολογία.

«Η τεχνολογία, όταν χρησιμοποιείται χωρίς πνευματικότητα, μπορεί να επιταχύνει την πτώση». Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας υπογράμμισε ότι η Εκκλησία καλείται να αναπτύξει μια «ψηφιακή ποιμαντική» που θα προσφέρει κριτήρια διάκρισης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ψηφιακής εποχής.

Ο κ. Ιωάννης επεσήμανε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος, εκτεθειμένος στις επιδράσεις της τεχνολογίας, βρίσκεται σε μια κατάσταση «που η επιστήμη περιγράφει ως διαταραχή της κίνησης, ή αδυναμία ελέγχου». Τόνισε ότι «στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας τα στατιστικά δεδομένα επιβεβαιώνουν το μέγεθος του φαινομένου και τη συνεχώς αυξανόμενη δυσκολία διαχείρισης του «ψηφιακού υπερφορτώματος».

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας μίλησε για «υπερβολική πληροφορία και πίεση για συνεχή συνδεσιμότητα», που οδηγούν σε καταστάσεις όπως «εθισμός στο διαδίκτυο, νομοφοβία (nomophobia), ψηφιακή κόπωση και το σύνδρομο κοινωνικής σύγκρισης».

«Η Εκκλησία προσφέρει συγκεκριμένες πρακτικές, που μπορούν να λειτουργήσουν «θεραπευτικά, απέναντι στην ψηφιακή αλλοτρίωση»», όπως «η πνευματική εγρήγορση, η προσευχή και η εξομολόγηση», που συμβάλλουν στη θεραπεία των ψηφιακών εξαρτήσεων.

Τέλος, επεσήμανε ότι «ο αγιασμός της τεχνολογίας δεν σημαίνει την αγιοποίηση των συσκευών, αλλά τον μετασχηματισμό τους, μέσω της παρουσίας του Θεού» και κατέληξε: «Η Εκκλησία καλείται να συμβάλει στη διαμόρφωση αυτής της τεχνολογίας, προσφέροντας μια πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα σε θεολόγους, επιστήμονες και τεχνολόγους».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διάβασε γραπτό μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου του Β’, ο οποίος τονίζει ότι «η χριστιανική θρησκεία, θεολογία και εκκλησία ουδέποτε ήσαν εναντιώσσα εις οιαδήποτε επιστημονική έρευνα», ειδικά για τον άνθρωπο, αλλά «με μία ειδοποιόν διαφοράν, πώς πρέπει να γνωρίζει ο άνθρωπος πώς ό,τι φυσικό δεν βρέθηκε από μόνο του, αλλά είναι δημιούργημα του ενός Δημιουργού και Αληθινού Θεού».

Στη συνεδρία, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του εκλιπόντος καθηγητή Θεολογίας Χρυσοστόμου Σταμούλη, παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος και άλλοι ιεράρχες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Loading

Play