Ιδιοκτήτης καταστήματος για τις ναζιστικές στολές: «Η φωτογραφία είναι από το 2016 – Δεν προωθώ τον ναζισμό»

Σάλο έχει προκαλέσει φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει παιδί να χαιρετάει ναζιστικά για να διαφημίσει στολή Γερμανού αξιωματικού, σε γνωστό κατάστημα με εποχικά είδη στη Θεσσαλονίκη.

Η επίμαχη φωτογραφία

Μάλιστα στην περιγραφή της φωτογραφίας, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε γράψει «Χίτλερ», με την ονομασία αυτή να έχει αλλάξει επίσης.

propoli

Πήγαμε στο κατάστημα SANDRA στο κέντρο της πόλης, όπου μας υποδέχθηκε ο κ. Γιαννακόπουλος και τον ρωτήσαμε τι έγινε με τις συγκεκριμένες στολές αξιωματικών.

«Το 2016 ξανά έγινε αυτό το θέμα με την στολή. Η φωτογράφηση που κάναμε ναι ήτανε ένα μεγάλο λάθος. Αμέσως κατεβάσαμε την φωτογραφία, μας πήρε και το υπουργείο και συνεννοηθήκαμε ότι δεν πρέπει να το έχουμε έτσι λόγω των παιδιών. Μάλιστα ούτε Χίτλερ να γράφει, ας γράφει Γερμανός αξιωματικός».

Σε αυτό το σημείο μας δείχνει την εν λόγο στολή την οποία πλέον κοσμεί μια σελίδα Α4 στην οποία αναγράφετε ο σκοπός της στολής που δεν είναι άλλος από τις θεατρικές παραστάσεις, τονίζοντας επίσης ότι είναι εφικτό οι δάσκαλοι να εκπαιδεύουν τα παιδιά κατά του φασισμού μέσω θεατρικών παραστάσεων.

«Δεν απαγορεύεται στην χώρα μας ο ναζιστικός χαιρετισμός»

Θέλαμε να σταθούμε περισσότερο στο αποτρόπαιο της εικόνας του παιδιού να χαιρετάει ναζιστικά και επιμέναμε πολύ στο να πάρουμε μια απάντηση στην ερώτηση «γιατί να αφήσουμε ένα παιδί να χαιρετίσει ναζιστικά

«Αυτήν την φωτογραφία την πήραν από παλιά φωτογράφιση από το 2016 που και αυτό ακόμα δεν απαγορεύεται στην Ελλάδα. Το θεώρησα από μόνος μου λάθος και την κατέβασα», ανέφερε και πρόσθεσε:

Aliri

«Το παιδί δεν εξοικειώνετε με την ναζιστική στολή. Αν στην παράσταση γελοιοποιηθεί ο Χίτλερ δεν είναι αρνητικό να την φορέσει. Οι στολές είναι οι δικές μας είναι για πέντε λεπτά της παράστασης και για μια φωτογράφιση.»

«Δεν μπορώ να κατηγορηθώ από την στολή ότι είμαι ναζιστής που μου έσπασαν και την βιτρίνα»

«Δεν μπορεί να κατηγορηθεί η στολή σαν στολή και εγώ ότι είμαι ναζιστής από την στολή, που ήρθαν το 2016 και μου έσπασαν και το μαγαζί», ανέφερε μιλώντας μας για τις αντιδράσεις του κόσμου.

Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την εποχή εκείνη και το κλίμα που υπήρχε, προερχόμενοι από την ραγδαία άνοδο της ΧΑ, την δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και τα πογκρόμ κατά μεταναστών και αριστερών.

«Εγώ είμαι συνειδητοποιημένος πολίτης. Με το που έγινε αυτό το κατέβασα αμέσως. Δεν προωθώ τον ναζισμό και ούτε κανένας χαζεμένος από αυτούς είμαι. Με παίρνουν και με βρίζουν και δεν θέλω, όπως δεν θέλω ούτε να μου παραγγέλνουν 100 στολές Χίτλερ όπως ένας άλλος. Είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος που έχω αυτό το μαγαζί με πόνο εδώ και 33 χρόνια όλη την χρονιά ανοικτό. Υπάρχει μόνο εδώ, στο Παρίσι και στην Νέα Υόρκη! Συμβάλλω στον πολιτισμό

«Οι παραγγελίες μας πάνε ανάλογα με την ζήτηση»

Μας είχε προβληματίσει το γεγονός και ακόμα μας προβληματίζει ότι αν ανατρέξει κανείς στην ιστοσελίδα του καταστήματος θα δει τον Ιωάννη Μεταξά, τον Γερμανό Αξιωματικό ακόμα και τον Μουσολίνι, χωρίς ωστόσο να μπορείς να βρεις μέσα στολή Αντάρτη, Βελουχιώτη ή κάποιον άλλο αριστερό ηγέτη.

«Η παραγωγή μας πάει ανάλογα με την ζήτηση. Δηλαδή ελάχιστοι ζητάνε Βελουχιώτη, Αντάρτη, Στάλιν για τις θεατρικές τους παραστάσεις. Δεν μπορώ να τις έχω πάνω στο σαιτ γιατί αν μου πουν να την ετοιμάσω δεν θα μπορώ. Αυτά ράβονται ανάλογα με την ζήτηση το καλοκαίρι,» ανέφερε και πρόσθεσε για τις αντιδράσεις του κόσμου:

«Δεν κατηγορώ τα παιδιά που αντέδρασαν στην φωτογραφία. Ίσως και εγώ έτσι να αντιδρούσα αν δεν ήξερα το background για την φωτογραφία. Και ξέρεις για αυτόν τον λόγο δεν απαντάω στα τηλεφωνήματα και στα μηνύματα που με βρίζουν».

Κλείνοντας τον ρωτήσαμε αν μετάνιωσε για εκείνη την φωτογραφία με τον ναζιστικό χαιρετισμό του παιδιού: «μετάνιωσα αμέσως και για αυτό μπήκα μέσα και την κατέβασα μόλις κατάλαβα τι είχε γίνει. Απλά μην “τα βάζετε” με την στολή γιατί αν είναι ένα έργο σωστό μπορεί να απομυθοποιήσει και τον ναζισμό – φασισμό και τον ίδιο τον Χίτλερ».

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Παραμένει το πρόβλημα με την αυτοσχέδια χωματερή στην οδό Ρωξάνης – Βουνά σκουπιδιών και έντονη δυσοσμία λίγα μέτρα από το κέντρο της πόλης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading