Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για τα πρόσφατα γεγονότα που οδήγησαν στη ματαίωση της εκδήλωσης με θέμα «Μεταβαλλόμενα τοπία της εβραϊκής λογοτεχνίας» στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.
Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες και απολύτως σεβαστό, αρκεί να μην μετατρέπεται σε μέσο περιορισμού της ελευθερίας άλλων – ιδίως σε έναν χώρο πολιτισμού και σε έναν θεσμό αφιερωμένο στην προώθηση ιδεών, τον διάλογο και τη συνάντηση διαφορετικών φωνών που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας πιο πλουραλιστικής και ανοιχτής κοινωνίας.
Η άμεση αντίδραση προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου και πολιτών της Θεσσαλονίκης απέναντι σε αυτήν την πράξη αντισημιτισμού αποδεικνύει πως η πόλη και η Ελλάδα διαθέτουν αντανακλαστικά, μνήμη και κρίση, τονίζεται στην ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, αναφερόμενη στα γεγονότα της Νύχτας των Κρυστάλλων και το κάψιμο βιβλίων από τους Ναζί, γεγονότα που προηγήθηκαν της εξόντωσης των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα ναζιστικά στρατόπεδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ