Κυρανάκης – Ταχιάος στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Τοποθετήθηκε ο πρώτος απινιδωτής – Στην τελική ευθεία τα δοκιμαστικά στην Καλαμαριά

Κυρανάκης – Ταχιάος στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Τοποθετήθηκε ο πρώτος απινιδωτής – Στην τελική ευθεία τα δοκιμαστικά στην Καλαμαριά

Μέχρι το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η ηλεκτροδότηση στο σύνολο της γραμμής προς την Καλαμαριά και στη συνέχεια θα μπει τρένο για να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια.

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, και ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, οι οποίοι μαζί με τον Γιάννη Μασούτη παρουσίασαν τον πρώτο απινιδωτή που τοποθετήθηκε στην αποβάθρα του σταθμού Μετρό της Νέας Ελβετίας.

Αφού πρώτα «έκοψαν» εισιτήριο από τα νέα αυτόματα μηχανήματα –τα οποία πλέον δέχονται και πληρωμές μέσω POS– κατέβηκαν στην αποβάθρα, όπου παρουσίασαν τον νέο απινιδωτή.

Συνολικά, έως τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να εγκατασταθούν 85 απινιδωτές στα Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη αντιμετώπιση καρδιακής ανακοπής. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, οι υπάλληλοι του μετρό θα συμμετάσχουν σε ειδικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών.

Η πρωτοβουλία του Ομίλου Μασούτη πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ανθρωπιστική οργάνωση Kids Save Lives, τα μέλη της οποίας έχουν εκπαιδευτεί να ανταποκρίνονται σε επείγοντα περιστατικά και να εφαρμόζουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

«Oι 85 απινιδωτές θα έχουν τοποθετηθεί μέχρι τέλη Οκτωβρίου στα Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη προστίθενται στο επίπεδο της αποβάθρας, γιατί ήδη υπάρχουν στα ανώτερα επίπεδα. Η εκπαίδευση και η πιστοποίηση ξεκινούν άμεσα. Τα πρώτα πέντε λεπτά είναι τα κρίσιμα, εάν πάθει κάποιος συμπολίτης μας ανακοπή», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

«Στο μετρό υπάρχουν ήδη απινιδωτές. Υπάρχουν στο -1 επίπεδο, ενώ το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί για τη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων. Υπάρχουν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα στο μετρό. Είναι κάτι που έρχεται να προστεθεί έρχεται να ισχυροποιήσει αυτή την πρακτική. Η διαρκής εκπαίδευση είναι πάντα κάτι το πολύ χρήσιμο», πρόσθεσε ο Νίκος Ταχιάος.

Ο πρόεδρος του ανθρωπιστικού οργανισμού Kids Save Lives, Αναστάσης Στεφανάκης, υπογράμμισε ότι «με τη χρήση απινιδωτή στα πρώτα πέντε λεπτά της καρδιακής ανακοπής οι πιθανότητες επιβίωσης εκτοξεύονται στο 50-70%». Παράλληλα, επισήμανε πως «είμαστε η 4η χειρότερη χώρα της Ευρώπης στην επιβίωση των θυμάτων καρδιακής ανακοπής».

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Μετρό», Νίκος Κουρέτας, υπογράμμισε μετά την τοποθέτηση του απινιδωτή ότι «το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι σύγχρονο σε θέματα ασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Μασούτης υποσχέθηκε πως «ο όμιλος θα καλύψει και τα δρομολόγια της Καλαμαριάς που θα προστεθούν αργότερα, ενώ για ό,τι χρειαστεί, θα είναι δίπλα για να στηρίζει».

Στο τέλος, ο Νίκος Ταχιάος επιβεβαίωσε πως «μέχρι το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η ηλεκτροδότηση στο σύνολο της γραμμής προς την Καλαμαριά και στη συνέχεια θα μπει τρένο στη γραμμή για να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια, με πολύ χαμηλή ταχύτητα σε πρώτη φάση, όπως είχε γίνει και στη βασική γραμμή».

Παράλληλα, τόνισε: «Η ενσωμάτωση στη βασική γραμμή απαιτεί προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του μετρό, ενώ ήδη υπάρχει συνεννόηση για τις αλλαγές που θα χρειαστούν στις δημόσιες συγκοινωνίες ώστε να αναπληρωθούν οι χαμένες μετακινήσεις».

Loading

Play