Το ντέρμπι ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» το απόγευμα της Κυριακής (8/2, 19:00), μαγνητίζει τα βλέμματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι δυο ομάδες επιδιώκουν τη νίκη για βαθμολογικούς και ψυχολογικούς λόγους.
Οι «κίτρινοι» επιθυμούν να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο την πέμπτη θέση ώστε να διεκδικήσουν με περισσότερες πιθανότητες ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο στη διαδικασία των Play Off. Οι «ασπρόμαυροι» ελπίζουν, αν ευνοήσουν τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, να περάσουν ακόμη και στην κορυφή της κατάταξης, έχοντας ένα παιχνίδι λιγότερο – το οποίο θα διεξαχθεί στις 4 Μαρτίου με την Κηφισιά στο Γήπεδο Νεάπολης.
Ο προπονητής του Άρη, Μανόλο Χιμένεθ, έχει πλούσια εμπειρία σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Στις θητείες του στον πάγκο της ΑΕΚ, ο Ισπανός τεχνικός αντιμετώπισε συνολικά 20 φορές τους «ασπρόμαυρους», με απολογισμό οκτώ νίκες, δύο ισοπαλίες και 10 ήττες, με τέρματα 25-22. Στις νίκες του περιλαμβάνεται το άνευ αγώνα 0-3 με την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στο ντέρμπι τίτλου της σεζόν 2017/18 στην Τούμπα, ενώ στις ήττες περιλαμβάνονται οι τρεις σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας.
Μάλιστα, ο Χιμένεθ δεν πανηγύρισε τις επτά τελευταίες φορές που αντιμετώπισε τους «ασπρόμαυρους» σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, έχοντας μόνο μία ισοπαλία στο διάστημα αυτό. Επιπλέον, ο 62χρονος Ανδαλουσιανός προπονητής διεύρυνε το αρνητικό σερί του, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει κι ως προπονητής του Άρη, έχοντας ισοπαλία 1-1 (47’ Ντούντου Ροντρίγκες – 90’+6’ Γιώργος Γιακουμάκης) στη Χαριλάου στις 3/12 για τη League Phase του Κυπέλλου και ήττα 3-1 (28’ Τάισον, 45’+6’, 48’ Γιώργος Γιακουμάκης – 45’ Φρέντρικ Γένσεν) στην Τούμπα στις 7/12 για τη 13η αγωνιστική της Super League.
Οι κόντρες του Χιμένεθ με τον Ράζβαν Λουτσέσκου εκτείνονται και εκτός Θεσσαλονίκης. Αμφότεροι έχουν διατελέσει προπονητές στο Κατάρ (ο Χιμένεθ στην Αλ Ραγιάν και ο Λουτσέσκου στην Ελ Τζαϊς), ενώ ο Λουτσέσκου, πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, ήταν προπονητής της Ξάνθης. Οι Χιμένεθ και Λουτσέσκου έχουν από τρεις νίκες ο καθένας, με δύο αναμετρήσεις να ολοκληρώνονται ισόπαλες.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει τις μονομαχίες του Μανόλο Χιμένεθ με τον Ράζβαν Λουτσέσκου στο πέρασμα των ετών:
Ημερομηνία Διοργάνωση Αναμέτρηση Αποτέλεσμα
10/12/2013 Stars League Αλ Ραγιάν – Αλ Τζαϊς 1-0
28/01/2017 Super League Ξάνθη – ΑΕΚ 0-0
05/11/2017 Super League ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-0
11/03/2018 Super League ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-3 (μηδενισμός)
12/05/2018 Κύπελλο (τελ) ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-2
11/05/2019 Κύπελλο (τελ) ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0
03/12/2025 Κύπελλο Άρης – ΠΑΟΚ 1-1
07/12/2025 Super League ΠΑΟΚ – Άρης 3-1
— — — — — — — — — — — — — — — —
ΣΥΝΟΛΑ: 3Ν Χιμένεθ, 2Ι, 3Ν Λουτσέσκου με 7-7 συντελεστή τερμάτων
![]()
