Μια «Φανταστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη» μέσα από ένα βιβλίο «οδηγό»

Ο έφηβος Γιώργος είναι ο ξεναγός, τον οποίο ακολουθεί «κατά πόδας» μια ομάδα τουριστών. Μέσα από τη ματιά του νεαρού, οι επισκέπτες θα μάθουν την ιστορία της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης, θα γνωρίσουν τα αξιοθέατα, θα κολατσίσουν με κουλούρι και μπουγάτσα, θα δοκιμάσουν τα διάσημα σουτζουκάκια, παίρνοντας μια δυνατή «μυρωδιά» από όλους τους μυστικούς προορισμούς της πόλης.

propoli

Ο Γιώργος είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου με τίτλο «Φανταστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη», μέσω του οποίου μικροί και μεγάλοι αναγνώστες περπατούν στη σκιά του Λευκού Πύργου, αγναντεύουν τη θάλασσα από τη Νέα Παραλία, στέκονται κάτω από την Αψίδα του Γαλέριου, προσκυνούν στις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Του Θεού Σοφίας, περιπλανούνται στην Πλατεία Αριστοτέλους, περιδιαβαίνουν στο Καπάνι και τα Λουλουδάδικα, επισκέπτονται το Εβραϊκό Μουσείο, ενώ ανηφορίζουν στην Άνω Πόλη και το Επταπύργιο.

Η ιδέα για τη συγγραφή ενός ξεχωριστού βιβλίου για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, «γεννήθηκε» από τη συνάντηση της συγγραφέως – εκπαιδευτικού Μελίνας Ηλιοπούλου με τη δικηγόρο και πρώην αντιδήμαρχο, πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα. Το όλο εγχείρημα ήρθε κι «έδεσε» με την εικονογράφηση του Φίλιππου Φωτιάδη κι απέκτησε «σάρκα και οστά» από τις εκδόσεις Καλέντη.
«Η γνωριμία μας με τη συγγραφέα κ.Ηλιοπούλου ήταν τυχαία. Έγινε μέσω του βαφτισιμιού μου Γιώργου και της πολύ καλής φίλης μου, της Κάκιας. Όλοι μαζί κάναμε μια πραγματική βόλτα πριν από περίπου δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη και πάνω στην κουβέντα είπαμε να ετοιμάσουμε και μια φανταστική», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Γούλα. Άλλωστε, η συγγραφέας είχε ήδη εκδώσει άλλα δύο βιβλία με παρόμοιο θέμα, τις φανταστικές βόλτες στο Λονδίνο και τη Φλωρεντία.

Η Θεσσαλονίκη είναι η τρίτη πόλη στη σειρά όπου οι αναγνώστες θα μπορέσουν να κάνουν τη βόλτα που πραγματοποιεί καθημερινά ένας ντόπιος. «Ο αναγνώστης μπαίνει στα παπούτσια του ξεναγού και των επισκεπτών κι ακολουθεί μια διαδρομή περπατώντας. Είμαι πολύ χαρούμενη για την έκδοση αυτή, γιατί αγαπάω την πόλη μου και πάντα ήθελα να υπάρχει ένας οδηγός που θα την παρουσιάζει με έναν ευχάριστο τρόπο, ενώ θα αναδεικνύει τα σημεία αναφοράς της», πρόσθεσε η κ. Γούλα.

Η φιλοσοφία του βιβλίου είναι ταξιδιωτική γιατί βοηθάει κυρίως τα παιδιά να γνωρίσουν προορισμούς, πόλεις, πολιτισμούς χωρίς τη στυγνή προσέγγιση της ιστορίας και της γεωγραφίας, όπως προσθέτει, από την πλευρά της, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπαιδευτικός κ. Ηλιοπούλου. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους δασκάλους και ως μέσο επικοινωνίας των παιδιών με τους γονείς τους.

«Είναι το τρίτο βιβλίο στη σειρά -μετά το Λονδίνο και τη Φλωρεντία, και η Θεσσαλονίκη επιλέχτηκε για δύο λόγους: ο ένας είναι πως πρέπει να προβάλλουμε από τη χώρα μας πολύ ωραίες πόλεις και η Θεσσαλονίκη θεωρώ πως είναι κορυφαία. Ο δεύτερος λόγος είναι η ιδιαίτερη σχέση μου με τους ανθρώπους της», υπογραμμίζει η συγγραφέας.

Προσθέτει, δε, πως «λειτουργεί σαν οδηγός, να περάσεις ένα ωραίο απόγευμα στον καναπέ και να ταξιδέψεις, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο στις τάξεις για τα ίδια τα παιδιά της Θεσσαλονίκης». Η κ. Ηλιοπούλου το χαρακτηρίζει ως ένα «μωσαϊκό που μας ταξιδεύει στα χρώματα και τα αρώματα» αλλά και ως «υφαντό», καθώς στις σελίδες του βιβλίου υπάρχουν και παλιές αναφορές, κείμενα άλλων συγγραφέων που προσθέτουν μια διακειμενικότητα.
Η παρουσίαση του βιβλίου «Φανταστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 11 το πρωί, στο κτίριο 15, περίπτερο 11c, στην 20η επετειακή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Α. Καρυπίδου

*Συνημμένα φωτογραφίες από το βιβλίο
 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading