Στο Δέλτα του Έβρου, έναν από τους σημαντικότερους τόπους διαχείμασης του Νανόκυκνου παγκοσμίως, έφτασαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα πρώτα 70 άτομα για τη φετινή περίοδο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται σταδιακή άφιξη ακόμη χιλιάδων πουλιών.
Τα στοιχεία κατέγραψε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ, η οποία αναφέρει ότι από μόλις 30 Νανόκυκνους που είχαν καταγραφεί το 2005, οι χειμερινοί πληθυσμοί έφτασαν τα 2.200 άτομα το 2010, τα 8.400 το 2016, ενώ το ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε το 2022, με περίπου 11.000 πουλιά. Η Μονάδα Διαχείρισης επισημαίνει ότι, λόγω της κατάρρευσης των πληθυσμών του Νονόκυκνου σε παραδοσιακές περιοχές διαχείμασης του είδους, όπως η Βρετανία, η εξέλιξη αυτή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επιστημόνων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι επισκέπτονται το Δέλτα και, σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, αναζητούν εξηγήσεις για τη μεταβολή των μεταναστευτικών προτύπων του είδους.
Η συγκεκριμένη τάση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διαφοροποιείται από εκείνη που καταγράφεται σε άλλα είδη υδρόβιων πουλιών, όπως οι χήνες, οι πάπιες και οι βουβόκυκνοι, τα οποία τα τελευταία χρόνια διαχειμάζουν συχνότερα σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, φαινόμενο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
Για το είδος, η Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι ο Νανόκυκνος είναι το μικρότερο από τα τρία είδη κύκνων της Ευρώπης. Αναπαράγεται στην αρκτική τούνδρα και κάθε χρόνο διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στις περιοχές διαχείμασής του.
Από τις περιοχές αναπαραγωγής τους στον αρκτικό κύκλο, οι πληθυσμοί του είδους ακολουθούν διαφορετικές μεταναστευτικές διαδρομές προς την Ασία, τη βόρεια Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στον Έβρο, αξιοποιούν ολόκληρο το δελταϊκό σύμπλεγμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Αναζητούν τροφή σε εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ρυζοκαλλιεργειών στην τουρκική πλευρά του Δέλτα. Για την ανάπαυση και τη διανυκτέρευσή τους, όμως, επιλέγουν τις προστατευόμενες περιοχές της ελληνικής πλευράς, όπου βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο.
φωτό: Μονάδα Διαχείρισης ΟΦΥΠΕΚΑ
![]()
