Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στ. Καλαφάτης συναντήθηκε με τους προξένους της Πολωνίας και της Γεωργίας

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης συναντήθηκε με τον γενικό πρόξενο της Πολωνίας Artur Lompart, τον Πολωνό βουλευτή Daniel Milewski, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνοπολωνικής Φιλίας, και τον νέο γενικό πρόξενο της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη Nodar Komakhidze.

Στη συνάντηση με τον πρόξενο και τον βουλευτή της Πολωνίας, ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα τους τελευταίους 18 μήνες και σημείωσε:

propoli

«Αντιμετώπισε την πανδημία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες. Είχε, όμως, να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις τόσο στα σύνορά της στον Έβρο και στο Αιγαίο, όσο και στον τομέα του μεταναστευτικού. Τα κατάφερε περίφημα στη διαχείριση σε όλους τους τομείς και ατενίζει, πλέον, το μέλλον και την Ανάπτυξη που έρχεται».

«Γι’ αυτό, ο παραδοσιακός και εθνικός ρόλος του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών μετεξελίσσεται. Διατηρεί τον τοπικό του χαρακτήρα, αναδεικνύεται όμως σε αναπτυξιακό παράγοντα και επιταχυντή των μεγάλων έργων. Προσαρμόζεται στις ανάγκες του μέλλοντος και στη φιλοεπενδυτική, αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Για τον λόγο αυτό και αντιμετωπίζουμε με θετικό πρόσημο τις όποιες προσπάθειες επένδυσης, από την Πολωνία, ειδικά στον τομέα της Ανάπτυξης και του Τουρισμού», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

Ελληνοπολωνική συνεργασία

Ο γενικός πρόξενος της Πολωνίας εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δράσεις επενδυτών της χώρας του στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, υπογραμμίζοντας ότι γι’ αυτόν το λόγο, στην επίσκεψή του συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Ελληνοπολωνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Jerzy Athanasiadis και τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» στην Πολωνία Patryk Panasiuk.

Ο κ. Lompart τόνισε επίσης πως η Πολωνία προωθεί project συνεργασίας 30 χωρών στον αγροτικό τομέα μέσω του Ιδρύματος, αλλά κι ένα πλάνο αδελφοποιήσεων το οποίο, ήδη έχει ενεργοποιηθεί στην Πιερία.

H Ελλάδα ο τρίτος κατά σειρά τουριστικός προορισμός για τους Πολωνούς

Ο Πολωνός βουλευτής κ. Milewski υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι, για τους Πολωνούς, ο τρίτος κατά σειράν, τουριστικός προορισμός. Αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας, ειδικά με την πόλη της Θεσσαλονίκης, θυμίζοντας τη δράση του Γεωργίου Ιβάνοφ, του αθλητή θρύλου του Ηρακλή και γνωστού σαμποτέρ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τον οποίο χαρακτήρισε «καλύτερο πρέσβη της Ελλάδας στην Πολωνία». Πρόσθεσε πως οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχώς βελτιώνονται και, πλέον, το κλίμα, για να προχωρήσει σειρά επενδύσεων, είναι ευνοϊκό.

Στη συνάντηση με τον νέο γενικό πρόξενο της Γεωργίας ο κ. Καλαφάτης τόνισε:

«Με την επιστροφή στην κανονικότητα, η Ελλάδα ευελπιστεί σε συνεργασία με τη Γεωργία στους τομείς του Τουρισμού, της Ανάπτυξης και του Πολιτισμού. Με την καταπολέμηση της πανδημίας ανοίγονται ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν». Τού ευχήθηκε, επίσης, «καλή δύναμη», καθώς είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει μια τέτοια θέση.

Από την πλευρά του, ο κ. Komakhidze υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προξενείου, στη Θεσσαλονίκη διαβιούν 6.000 Γεωργιανοί. Όπως είπε, είναι σημαντική η συνεργασία στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού, καθώς θα αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο λαών.

Δείτε επίσης: Ψηφίσθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την τηλεργασία

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading