«Πολλά περισσότερα ΠΟΠ και ΠΓΕ» υπόσχεται ο Μ. Σχοινάς – Στόχος η ενίσχυση των ελληνικών προϊόντων

«Πολλά περισσότερα ΠΟΠ και ΠΓΕ» υπόσχεται ο Μ. Σχοινάς – Στόχος η ενίσχυση των ελληνικών προϊόντων

Με αιχμή τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, ο Μ. Σχοινάς έθεσε στη Θεσσαλονίκη τον στόχο για περισσότερη τυποποίηση, μεγαλύτερη υπεραξία, ισχυρότερη προστασία στις διεθνείς αγορές και απόλυτη αξιοπιστία σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας. Στην αποψινή εκδήλωση του ΥΠΑΑΤ, μίλησε για την ανάγκη να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η παρουσία τους στο εξωτερικό.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα 283 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ και κατατάσσεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. «Ναι, έχουμε 283 ΠΟΠ και ΠΓΕ και κλείνω με την υπόσχεση ότι θα έχουμε πολλά περισσότερα», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, τα ελληνικά προϊόντα δεν είναι μόνο τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά μεταφέρουν και την ιστορική και περιφερειακή ταυτότητα της χώρας, λειτουργώντας ως πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό. «Ο κρόκος είναι Κοζάνη, η πράσινη ελιά είναι Χαλκιδική, η φέτα είναι κτηνοτροφία», είπε, προσθέτοντας ότι η αναγνωρισιμότητά τους έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα.

«Όσοι ξέρουν τον Αντετοκούνμπο ξέρουν και τη φέτα»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Σχοινάς περιέγραψε τη διεθνή απήχηση των ελληνικών προϊόντων με το χαρακτηριστικό παράδειγμα πως «όσοι ξέρουν τον Αντετοκούνμπο ξέρουν και τη φέτα».

Παραπέμποντας στα χρόνια που ζούσε στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα συχνά ξεκινούσε από τα ελληνικά προϊόντα. «Άνθρωποι που δεν είχαν πάει ποτέ στην Καλαμάτα μου μιλούσαν για την ελιά της Καλαμάτας. Άνθρωποι που δεν είχαν πάει ποτέ στην Κοζάνη βάζανε τον κρόκο στην παέγια», είπε, περιγράφοντας τη διεθνή αναγνωρισιμότητα που έχουν αποκτήσει.

Τέσσερις προτεραιότητες: Τυποποίηση, υπεραξία, προστασία, αξιοπιστία

Ο κ. Σχοινάς έθεσε τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για να ενισχυθεί η θέση των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στις διεθνείς αγορές: τυποποίηση, υπεραξία, προστασία και αξιοπιστία.

Για την τυποποίηση, τόνισε ότι «η Ελλάδα του τενεκέ και του χύμα δεν είναι συμβατή με την Ελλάδα των ΠΟΠ», σημειώνοντας πως η αλλαγή πρέπει να γίνει με «αίσθημα συλλογικής ευθύνης» και να προχωρήσει από τη βάση προς τα πάνω, με σημαντικό ρόλο και για τη βιομηχανία.

Αναφερόμενος στην υπεραξία, ξεκαθάρισε ότι δεν αρκεί τα ελληνικά προϊόντα να εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες. «Όταν φεύγουν από την Ελλάδα πρέπει να κουβαλάνε μαζί τους και ένα αφήγημα, μια ιστορία, μια σύνδεση», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο είναι η ελληνική παραγωγή να αποκομίζει πολλαπλάσια αξία από το προϊόν που εξάγεται. «Αν ένα κιλό φέτα κάνει στην Ευρώπη 20 ευρώ, πρέπει να παράγει μια υπεραξία γύρω του που θα είναι πολλαπλάσια», υπογράμμισε.

Για το ζήτημα της προστασίας, ο κ. Σχοινάς στάθηκε ιδιαίτερα στις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες, λέγοντας ότι τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ πρέπει να προστατεύονται αποτελεσματικά από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν ήδη συμφωνίες που προσφέρουν προστασία σε ελληνικά προϊόντα, ενώ ο στόχος είναι η προστασία αυτή να διευρυνθεί και να ενισχυθεί όπου χρειάζεται.

«Το ζήτημα της προστασίας είναι, σας διαβεβαιώ, κάτι που δεν θα παρατήσουμε. Θα το κυνηγήσουμε παντού», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την προστασία των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές «εθνικό καθήκον».

«Όχι ελληνοποιήσεις, όχι απομιμήσεις»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην αξιοπιστία, ζητώντας τήρηση των κανόνων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας. «Χρειαζόμαστε σε όλη την αλυσίδα παραγωγής τους και εμπορίας τους να είμαστε, by the book», είπε, επισημαίνοντας ότι δεν χωρούν πρακτικές που πλήττουν την εικόνα των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ. «Όχι ελληνοποιήσεις, όχι απομιμήσεις, όχι πισώπορτες, όχι επιτήδειοι. Δεν χωράνε αυτά όλα σ’ αυτό το τραπέζι», ανέφερε.

Στην ομιλία του συνέδεσε τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ με την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «κοιτάει προς τα έξω».

«Σε όλη μου τη ζωή ασχολήθηκα, αγωνίστηκα και συνεχίζω να ασχολούμαι για μια Ελλάδα εξωστρεφή που κοιτάει προς τα έξω, όχι τον αφαλό της», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο εξωστρεφές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από αυτό που υπάρχει σε αυτό το τραπέζι», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο αριθμός των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Η αποψινή εκδήλωση του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη έφερε στο ίδιο τραπέζι παραγωγούς, μεταποιητές, ανθρώπους της εστίασης και καταναλωτές, με στόχο να αναδειχθεί η αξία των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ και η συμβολή τους στην προβολή της ελληνικής παραγωγής, της περιφερειακής ταυτότητας και της εξωστρέφειας της χώρας.

Loading

Play