Προοπτικές Μείωσης Τιμών Ελαιολάδου λόγω Αυξημένης Παραγωγής

Αναμένεται ότι η παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας θα είναι από μέτρια έως καλή φέτος, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις.

   Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιαννούλης, η παραγωγή θα κυμανθεί από 250.000 έως 280.000 τόνους.

   Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η παραγωγή, τα καιρικά φαινόμενα πρέπει να είναι ήπια, με απουσία υψηλών θερμοκρασιών και κάποιες βροχοπτώσεις να είναι ευπρόσδεκτες.

   «Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να διατηρηθεί μια ομαλή εξέλιξη των καιρικών φαινομένων μέχρι την περίοδο της συγκομιδής, που αναμένεται σε τέσσερις μήνες από τώρα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία προκαλούν ανησυχία στους παραγωγούς».

   Αναφορικά με την τιμή παραγωγού, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΕ σημείωσε ότι έχει ήδη παρατηρηθεί μια πτώση. «Σε σύγκριση με τα ιστορικά υψηλά πριν από 3-4 μήνες, όταν η τιμή είχε φτάσει τα 9,5 ευρώ το κιλό, σήμερα η τιμή είναι 7 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικό παρθένο».

   Επιπλέον, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «η τιμή ενδέχεται να υποχωρήσει όσο πλησιάζουμε στη συγκομιδή, εφόσον υπάρχει επαρκής προσφορά». Ωστόσο, όπως είπε, «δεν έχουμε απόλυτη βεβαιότητα. Η παραγωγή θα παίξει καθοριστικό ρόλο». Έτσι, ο κ. Γιαννούλης εξηγεί: «Η ξηρασία έχει δύο συνέπειες: πρώτον, θα χαθεί ένα κομμάτι του καρπού, καθώς το δέντρο θα προσπαθήσει να προστατεύσει τον εαυτό του, και δεύτερον, η απόδοση του καρπού θα είναι μικρότερη συγκριτικά με περιπτώσεις που έχουμε βροχή».

   Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αποθέματα, τα οποία δεν είναι μεγάλα, αλλά αναμένεται να επαρκέσουν έως την επερχόμενη συγκομιδή.

   Αύξηση παραγωγής ελαιολάδου σε ολόκληρη τη Λεκάνη της Μεσογείου – Μείωση κατανάλωσης

   Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου. Ειδικά στην Ισπανία, η οποία κατέχει το 45% της παγκόσμιας παραγωγής, η φετινή συγκομιδή αναμένεται να φτάσει έως το 70% της υπερπαραγωγής της, δηλαδή του ανώτατου επιπέδου στο οποίο μπορεί δυνητικά να φτάσει η ετήσια παραγωγή.

   Πάντως, ο κ. Γιαννούλης σημείωσε ότι ανεξάρτητα από την προσφορά, οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν μεταβληθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών.

   «Η μείωση στην κατανάλωση είναι δραματική. Αυτή τη στιγμή έχει περιοριστεί κατά 40% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, όταν και ξεκίνησε η ανοδική πορεία των τιμών του ελαιολάδου», είπε.

   Αυτό συνέβη μέσω δύο κυρίως πρακτικών, όπως ανέφερε. «Η μία ήταν η μειωμένη κατανάλωση ελαιολάδου από τον καταναλωτή και η άλλη ήταν η χρήση λιγότερου ελαιολάδου ή σπορέλαιου σε ορισμένες εφαρμογές, όπως τηγάνισμα, σαλάτες κ.α., λόγω της χαμηλότερης τιμής του».

   Ο Πρόεδρος της ΕΔΟΕ, ωστόσο, εκφράζει αισιοδοξία ότι η «διόρθωση» της αγοράς θα συμβεί σύντομα.

   «Όταν η συγκομιδή φτάσει στην κατανάλωση, η πορεία που θα ακολουθηθεί θα είναι μείωση της τιμής στα ράφια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «την άνοιξη αναμένουμε να επιτευχθεί το σημείο ισορροπίας».

   Κατέληξε αναφέροντας ότι «το 2025 θα είναι μια χρονιά που θα ικανοποιηθούν καταναλωτές και παραγωγοί».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading