Η είσοδος της Βουλγαρίας στην τελική ευθεία για την ένταξή της στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου του 2026 συμπίπτει με τη φετινή συμμετοχή του Βουλγαρο-ελληνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (BHCCI) και του Green Transition Forum (GTF) στην 89η ΔΕΘ. Οι δύο φορείς θα φέρουν στη Θεσσαλονίκη έναν πρώην πρωθυπουργό της γείτονος, υπουργούς και στελέχη οργανισμών, φορέων και επιχειρήσεων, που θα συμμετάσχουν σε φόρουμ με τίτλο «Bulgaria Meets the Euro: Integration and Economic Perspectives».
Το τριήμερο φόρουμ εκκινεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου με τα εγκαίνια της εκθεσιακής συμμετοχής του BHCCI και του GTF (Περίπτερο 16 της ΔΕΘ). Θέμα της εκδήλωσης είναι «Μια αγορά, ένα νόμισμα, μια περιοχή: Ενδυναμώνοντας από κοινού την ανταγωνιστικότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Τον εναρκτήριο χαιρετισμό θα απευθύνουν οι διοργανωτές του φόρουμ, Σάββας Καραφυλλίδης (πρόεδρος του BHCCI) και Μόνικα Στανίσεβα (Monika Stanisheva), ιδρύτρια του GTF και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Dir.bg.
Η κεντρική συζήτηση της ημέρας, με τίτλο «Οδικός χάρτης για την υιοθέτηση του ευρώ: Στρατηγικές προτεραιότητες για τη Βουλγαρία και μαθήματα από την Ελλάδα», θα συντονιστεί από τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ (Sergei Stanishev). Ομιλητές θα είναι ο Νικόλαος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Μετόντι Μετόντιεφ (Metodi Metodiev).
Σειρά συζητήσεων θα ακολουθήσει, με συντονίστρια τη Σοφία Κασίντοβα (Sophia Kassidova), μέλος του διαχειριστικού συμβουλίου του επενδυτικού κεφαλαίου για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (Three Seas Initiative Investment Fund). Στην πρώτη συζήτηση, με τίτλο «Πλοήγηση στην ενσωμάτωση στην Ευρωζώνη: Στρατηγικές επισημάνσεις από τις κεντρικές τράπεζες Βουλγαρίας και Ελλάδας», θα μιλήσουν οι Ιλια Λινγκόρσκι (Iliya Lingorski) και Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η πρώτη ημέρα θα κλείσει με τη συζήτηση «Από την υιοθέτηση του ευρώ στην περιφερειακή ανάπτυξη: Δίνοντας ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», με συντονιστή τον Σεργκέι Στανίσεφ. Ομιλητές θα είναι η Μόνικα Στανίσεβα, ο Γεώργιος Κρεμλής και η Λιλιάνα Πάβλοβα.
Οι εργασίες της Κυριακής 7 Σεπτεμβρίου θα επικεντρωθούν στη συνδεσιμότητα και την ενέργεια, με εισηγήσεις από υπουργούς και άλλους αξιωματούχους από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ