Με ρυθμό 30 στρεμμάτων τον χρόνο σχεδιάζει να επεκτείνει το αμπέλι που τροφοδοτεί το Κτήμα Σιγάλα στη Σαντορίνη η ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100% του σαντορινιού οινοποιείου, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο οινοποιός Στέλλιος Μπουτάρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Για πόσα χρόνια θα συνεχιστούν οι φυτεύσεις με τέτοιο ρυθμό; «Για όσα χρειαστεί», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης και προσθέτει πως μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς οι νέες φυτεύσεις σε έκταση 170 στρεμμάτων. Οι φυτεύσεις αυτές πραγματοποιούνται στο πρόσφορο ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού, προστιθέμενες στα 450 στρέμματα προϋπάρχοντων αμπελώνων στην Οία, με στόχο την αύξηση της παραγωγής.
«Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα, γιατί το 2024 και το 2025 ήταν έτη με πολύ μειωμένη παραγωγή για τη Σαντορίνη. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχουμε αρκετό κρασί να πουλήσουμε παρά τη ζήτηση που υπάρχει», εξηγεί ο κ. Μπουτάρης, αναφέροντας ότι υπάρχει έλλειμμα άνω του 5% κυρίως σε ασύρτικο Σαντορίνης. Φέτος, αναμένονται 60 τόνοι ασύρτικου και 30 τόνοι από άλλες ποικιλίες, με προοπτική αύξησής τους στους 200 τόνους μέσα στην επόμενη τριετία.
Προσθέτει ότι το 2026, το 100% της απαιτούμενης άρδευσης για τον αμπελώνα της Σαντορίνης αναμένεται να καλύπτεται από «γκρίζο» νερό, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος επαναχρησιμοποίησής του, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τη ΔΕΥΑ Θήρας. «Κάναμε το πρόγραμμα ώστε να αγοράσουμε ένα μηχάνημα που θα κουμπώσει πάνω στον βιολογικό καθαρισμό», σημειώνει ο κ. Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας ότι ο αμπελώνας δεν είναι τεχνητά αρδευόμενος.
Εξαγωγές με ένα ισχυρό δίδυμο
Στο μεταξύ, προτού η συνεργασία μεταξύ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ και Κτήματος Σιγάλα εξελιχθεί σε πλήρη ιδιοκτησία, είχε προηγηθεί η σχέση τους από το 2009. «Το Κτήμα Σιγάλα ήταν το πιο δυνατό όνομα στη Σαντορίνη. Αρχικά αγοράσαμε το 40% του Κτήματος, ενώ το 2020 αναλάβαμε το μάνατζμεντ του οινοποιείου. Πλέον έχουμε το 100%», λέει ο κ. Μπουτάρης.
Στο Κτήμα Σιγάλα απασχολούνται σήμερα 20 άνθρωποι το χειμώνα και άλλοι 15 το καλοκαίρι, με περίπου 18.000 επισκέπτες ετησίως. Η ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ συμμετέχει ενεργά σε σύμπραξη που ενισχύει την προώθηση της Σαντορίνης ως οινικού προορισμού.
Η Σαντορίνη είναι ένα από τα αρχαιότερα οινοπέδια του κόσμου, με 24 γηγενείς ποικιλίες, όπου το Ασύρτικο καλύπτει το 90% των λευκών ποικιλιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![]()
