Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) εκτιμά ότι το 2025 οι εξαγωγές κομπόστας θα κλείσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα από το 2024, όταν εξήχθησαν 243.000 τόνοι. Ο πρόεδρός της, Κώστας Αποστόλου, αναφέρει πως πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας τετραετίας τουλάχιστον.
«Η κατηφόρα στις εξαγωγές συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό, με τη μέση ετήσια μείωση να αγγίζει το 3%», τονίζει ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι, «η συσσωρευμένη πτώση από το 2022 και μετά έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους Έλληνες κονσερβοποιούς». Το μέλλον φαίνεται αβέβαιο και οι προοπτικές για ανάκαμψη απομακρύνονται.
Ο πρόεδρος της ΕΚΕ περιγράφει με μελανά χρώματα το διεθνές τοπίο, επισημαίνοντας ότι «η διεθνής αγορά μοιάζει να κοιμάται βυθισμένη σε έναν ύπνο που δύσκολα διαταράσσεται». Η πίεση από την Κίνα, οι χαμηλές τιμές και τα υψηλά αποθέματα από το 2024, σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα της φετινής παραγωγής πυρηνοκάρπων, δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση.
Ο κ. Αποστόλου τονίζει ότι το 2025 δεν είναι απλώς δύσκολο, αλλά αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον του ελληνικού κονσερβοποιημένου φρούτου, υπογραμμίζοντας ότι «η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι».
Η ΕΚΕ αναμένει φέτος οι εξαγωγές να φτάσουν μόλις στους 240.000 τόνους, ενώ το 2024 ήταν στους 243.000 τόνους και το 2023 στους 250.000 τόνους. Ο κ. Αποστόλου αναφέρει ότι «η πτώση είναι συστηματική και όχι συγκυριακή», υπογραμμίζοντας ότι υπήρξαν και χρονιές που οι εξαγωγές ξεπέρασαν τους 300.000 τόνους.
Επισημαίνοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές και διεθνείς συμμαχίες, ο πρόεδρος της ΕΚΕ σημειώνει ότι οι έγκαιροι χειρισμοί θα κρίνουν αν θα υπάρξει ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στο εξωτερικό ή αν θα υποστεί ο κλάδος δυσμενείς συνέπειες.
Η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου το 2025 αναμένεται να μειωθεί κατά 30%, στους 260.000 τόνους. Παρά την πτώση αυτή, ο κ. Αποστόλου δηλώνει ότι «αυτή η ποσότητα είναι υπεραρκετή να διαχειριστούμε με βάση τις συνθήκες της διεθνούς αγοράς».
Η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), ιδρυθείσα το 1995, εκπροσωπεί 16 βιομηχανίες μεταποίησης που παράγουν κομπόστα, χυμούς και κατεψυγμένα φρούτα. Οι μονάδες αυτές βρίσκονται κυρίως σε Πέλλα, Ημαθία, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αργολίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ