Στρατηγική 10 ετών για τη βιομηχανία πρότεινε ο ΣΒΕ στον πρωθυπουργό

Στρατηγική 10 ετών για τη βιομηχανία πρότεινε ο ΣΒΕ στον πρωθυπουργό

Εθνικό σύμφωνο για τη βιομηχανία και βιομηχανική στρατηγική 10ετούς ορίζοντα πρότεινε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μελών της κυβέρνησης με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, ενόψει της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο ΣΒΕ ζητά μια στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους, μετρήσιμα αποτελέσματα και ισχυρή περιφερειακή διάσταση.

Τον φορέα εκπροσώπησε η γενική διευθύντρια, Βίκυ Λοΐζου, η οποία παρουσίασε τις βασικές θέσεις και προτάσεις του ΣΒΕ, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που είχε σταλεί στον πρωθυπουργό πριν από τη συνάντηση. Στο επίκεντρο βρίσκεται η θέση ότι η βιομηχανία πρέπει να είναι στον πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη σημασία της βιομηχανίας για την Περιφέρεια, όπου η παραγωγική δραστηριότητα στηρίζει την απασχόληση, συγκρατεί ανθρώπινο δυναμικό και ενισχύει τη συνοχή και την προοπτική των τοπικών κοινωνιών. Για τον ΣΒΕ, η στρατηγική για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας χρειάζεται ενιαίο σχέδιο, συγκεκριμένες προτεραιότητες, συνέχεια και δέσμευση υλοποίησης.

Οι προτάσεις του ΣΒΕ οργανώνονται γύρω από επτά κρίσιμους άξονες: χρηματοδότηση και επενδυτικά κίνητρα, ενέργεια και πράσινη μετάβαση, Τεχνητή Νοημοσύνη, ψηφιακό μετασχηματισμό και καινοτομία, ανθρώπινο δυναμικό και δεξιότητες, υποδομές, συνδεσιμότητα και περιφερειακή ανάπτυξη, κανονιστικό περιβάλλον και αποτελεσματικό κράτος, καθώς και Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική και νέα παραγωγική συμφωνία. Ο ΣΒΕ τονίζει ότι δεν αρκεί ένα άθροισμα αποσπασματικών παρεμβάσεων.

*Τη φωτογραφία παραχώρησε ο ΣΒΕ

Loading

Play