Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με σωματεία καλλιτεχνών

Με σωματεία καλλιτεχνών συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο παρόμοιων συναντήσεων-τηλεδιασκέψεων του κόμματος με φορείς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ώστε οι εκπρόσωποί του να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματα που έχουν οι καλλιτέχνες, μέσα στις ειδικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.

“Σύμφωνα με την ενημέρωση, όλα τα σωματεία και οι ενώσεις καλλιτεχνών αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα τα οποία ήδη έχουν θέσει στην κυβέρνηση η οποία όμως δε φαίνεται, μέχρι στιγμής, να ανταποκρίνεται.

propoli

Όπως διαπιστώθηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος των καλλιτεχνών, δε δικαιούνται το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, καθώς οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν εμφανίζονται στο σύστημα Εργάνη. Και μιλάμε για συμβάσεις με τις οποίες εργάζονται οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες” τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Όλοι οι συμμετέχοντας στην τηλεδιάσκεψη συμφώνησαν στην ιδιαιτερότητα που έχουν τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, αφενός λόγω της φύσης της δουλειάς, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα κλασικά εργαλεία της εργασίας (π.χ. 8ωρο) αφετέρου λόγω των διαφορετικών μορφών της.

Το σίγουρο όμως είναι, όπως τονίστηκε από την πλευρά των βουλευτών και των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, “πως μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι ζουν από αυτό και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα επιβίωσης

Για το σκοπό αυτό υπάρχει η ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις και τροπολογίες σε υπουργικές αποφάσεις οι οποίες αφορούν τους ανθρώπους οι οποίοι βιοπορίζονται από τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα”.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη διεκδίκηση δημιουργίας ενός Ειδικού Ταμείου για τον Πολιτισμό, το οποίο θα βοηθήσει τους ανθρώπους άμεσα αλλά και την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης αλλά και τον ίδιο τον Πολιτισμό ο οποίος κινδυνεύει να μείνει στο περιθώριο εξαιτίας της πολύπλευρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πρόκειται να ακολουθήσει.

Εκφράστηκαν επίσης οι φόβοι πως η πανδημία φαίνεται πως θα αποτελέσει μια πολύ καλή ευκαιρία για να παρθούν μέτρα εναντίον της εργασίας, της δημοκρατίας και φυσικά, του πολιτισμού.

Στην τηλεδιάσκεψη εκ μέρους των καλλιτεχνών πήραν μέρος ο Δημήτρης Σφίγγος, πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, μέλος του δ.σ. του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας, η Αυγή Προγκίδη, πρόεδρος στο Σωματείο Καθηγητών Χορού, ο Δημήτρης Καμπάς, αντιπρόεδρος της Ένωσης Κινηματογραφιστών Βόρειας Ελλάδας και ο Ανδρέας Κουτσουρέλης, από το σωματείο του ΚΘΒΕ και μέλος στο δ.σ. του ΣΕΗ.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης συμμετείχαν οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Β΄ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος. Επίσης οι συντονιστές των Ν.Ε. Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης και Παναγιώτης Ερμείδης, αντίστοιχα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) και πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο δήμο Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, ο συντονιστής του τμήματος Πολιτισμού, Άκης Κερσανίδης και το μέλος της γραμματείας Α΄ Θεσσαλονίκης, Στράτος Κερσανίδης.

Δείτε τη ροή ειδήσεων

Loading