Θεσσαλονίκη: Επιστρέφει η «Λατρευτική Εβδομάδα»

O Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού διοργανώνει τη «Λατρευτική Εβδομάδα», θεσμό με ιστορία μεγαλύτερη των δύο δεκαετιών, που επιστρέφει ανανεωμένος και εμπλουτισμένος, μία εβδομάδα πριν από την Εβδομάδα των Παθών, από 20 έως 27 Απριλίου 2024, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Βυζαντινοί χοροί, χορωδίες ευρωπαϊκής μουσικής, μονωδοί, σολίστες, απαγγελίες, θεατρικά αναλόγια με γνωστούς ηθοποιούς, μουσικά σύνολα, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και η γαστρονομία στο πνεύμα των ημερών, συμβάλλουν στην έκφραση του θρησκευτικού αισθήματος των Θεσσαλονικέων και των επισκεπτών της πόλης και δημιουργούν με το υψηλό τους καλλιτεχνικό επίπεδο μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερης κατάνυξης, μέσα στους Ιστορικούς Βυζαντινούς Ιερούς Ναούς της Αγιοτόκου Θεσσαλονίκης μας, που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

propoli

Στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε σήμερα εντός του Ι. Ν. των 12 Αποστόλων, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης σημείωσε: “Η γοητεία της Θεσσαλονίκης έγκειται στην ίδια την ταυτότητά της, την γεμάτη από δημιουργικές αντιφάσεις και συνθέσεις. Ένα σημαντικό κομμάτι της αυθεντικής φυσιογνωμίας της πόλης αποτελεί η έντονη θρησκευτικότητά της. Μέσα από τις εκδηλώσεις της Λατρευτικής Εβδομάδας σας καλούμε όλους να στηρίξετε μια προσπάθεια που στόχο έχει να καταδείξει το Βυζαντινό παρελθόν της, καθώς συμπορεύεται με ένα πλούσιο θρησκευτικό Προσκυνηματικό παρόν και εκφράζεται στους φυσικούς χώρους της Ορθόδοξης Πίστης, αλλά και μέσα από διάφορες και διαφορετικές μορφές της λατρευτικής τέχνης και παράδοσης. Είμαι βέβαιος ότι η Λατρευτική Εβδομάδα θα αποτελέσει το εφαλτήριο και την προοπτική για την προώθηση του Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού Τουρισμού”.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος ανέφερε: “Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης μας κ. Στέλιου Αγγελούδη και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Βασιλείου Γάκη και απευθύνω σε όλους τους συμμετέχοντες στη λατρευτική εβδομάδα της πόλης μας, αλλά και στους επισκέπτες της τον παρόντα εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και καλωσορίσματος. Η όμορφη αυτή παράδοση της Θεσσαλονίκης να διοργανώνει την «Λατρευτική Εβδομάδα» πριν ακριβώς από τη Μεγάλη Εβδομάδα των Αγίων Παθών του Κυρίου, αποτελεί ουσιαστική ευκαιρία να εισοδεύσουμε βήμα- βήμα στα μεγάλα αυτά γεγονότα, προσεγγίζοντάς τα καλλιτεχνικά, μέσα από πολιτιστικές λειτουργίες ανθρώπων που εμπνεύστηκαν από το Θείο Πάθος.

Η τοπική Εκκλησία μας προσφέρει προθυμότατα την αγάπη της στη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων και εγκαρδίως συγχαίρουμε τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, όπως και όλα τα καλλιτεχνικά – μουσικά σχήματα που θα συμμετάσχουν, καλούμε δε όλους τους Θεσσαλονικείς, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας, να μας συνοδεύσουν σε αυτό το πλούσιο και ποιοτικό «λατρευτικό» ταξίδι”.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης τόνισε: “Η Θεσσαλονίκη έχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα: Τον Βυζαντινό της Χαρακτήρα. Η Λατρευτική Εβδομάδα αξιοποιεί τη Βυζαντινή ταυτότητα της πόλης και με σαφή προσανατολισμό, μπαίνουν οι βάσεις εξωστρέφειας και ενίσχυσης του Προσκυνηματικού Τουρισμού, με πολλαπλά οφέλη για τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας γίνεται η αφορμή, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να «καταδυθούν» στο πλούσιο βυζαντινό παρελθόν του τόπου μας. Εξάλλου, η ενίσχυση του Προσκυνηματικού τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα όλων μας. Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ως αρωγός και συμπαραστάτης, θέτει υπό την αιγίδα της τη «Λατρευτική Εβδομάδα». Ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ Φιλόθεο για την ενεργή υποστήριξη του θεσμού”.

Το πρόγραμμα της Λατρευτικής Εβδομάδας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων μέσα από συνέργειες με καλλιτέχνες, δημιουργικούς φορείς της πόλης και χορηγούς, το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε και ηλεκτρονικά στο https://e-thessalonikiculture.gr/

Παράλληλα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ και τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Ξενοδόχων και των Ενώσεων Τουριστικών Πρακτόρων ξεκινά προωθητική καμπάνια για το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Προσκυνηματικού Τουρισμού. Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία παραγωγής προωθητικού υλικού στην Αγγλική, Σερβική, Ρουμανική και Βουλγαρική γλώσσα, το οποίο θα διατεθεί στους χώρους φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης και με το οποίο θα μπορούν οι επισκέπτες να ενημερώνονται για το τι μπορούν κάνουν στην πόλη κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και των Ημερών του Πάσχα, καθώς και ενός τηλεοπτικού σποτ στην αγγλική γλώσσα, το οποίο προωθεί την πόλη ως αγαπημένο προορισμό για το Πάσχα.

Ταυτόχρονα ξεκινά η δημιουργία οπτικού υλικού από τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, με την καταγραφή λειτουργιών, δρώμενων και εθίμων, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνιακή προώθηση του Πάσχα του 2025 στη Θεσσαλονίκη, με την παραγωγή τηλεοπτικών σποτ και άλλων προωθητικών μέσων.
Μία επικοινωνιακή προώθηση που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025 με τον τίτλο “Πάσχα στη Θεσσαλονίκη – Easter in Thessaloniki”.

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού ευχαριστεί την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την ευγενική της χορηγία και τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ που μοιράζεται το όραμά της για μια ουσιαστικότερη και μεθοδικότερη εξωστρεφή τουριστική πολιτική για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, την Αγιορειτική Εστία για την παρουσία της με μια έκθεση φωτογραφίας, με υλικό από το αρχείο της, το οποίο ανοίγει ένα παράθυρο στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που αποπνέει η Μ. Εβδομάδα στο “Περιβόλι της Παναγιάς” και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Πολιτισμού για την παραχώρηση Ιστορικών Μνημείων UNESCO.

Στη Λατρευτική Εβδομάδα πολίτες και επισκέπτες της πόλης θα απολαύσουν αγαπημένους ηθοποιούς, οι οποίοι με αφηγήσεις επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το Θείο Πάθος, όπως η Φαίη Κοκκινοπούλου, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Νίκος Ψαρράς και οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Νεφέλη Ανθοπούλου και Λευτέρης Λιθαρής.

Επίσης, δύο πολυβραβευμένοι «καλλιτέχνες» της γεύσης και chef ambassadors του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Σωτήρης Ευαγγέλου και ο Δημήτρης Τσανανάς, θα αξιοποιήσουν το περιβάλλον της Αγοράς Μοδιάνο, για να δείξουν νέες προσεγγίσεις σε σαρακοστιανά πιάτα. Η συγκεκριμένη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δικτύου δημιουργικών πόλεων της Unesco, για τη γαστρονομία.

Loading