«Θεσσαλονίκη Μαζί» για Αγιά Σοφιά: «Απόφαση που προσβάλλει την ιστορία και τον παγκόσμιο πολιτισμό»

Ανακοίνωση – ψήφισμα εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» αναφορικά με την τουρκική απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Μάλιστα, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην έκδοση ανάλογου ψηφίσματος.

propoli

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Με έκπληξη  και οδύνη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, απόφαση που ανατρέπει εκείνην του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος με ειδικό διάταγμα του 1934 είχε ορίσει η Αγία Σοφία να χαρακτηριστεί ως μουσείο.

Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα το οποίο, εκτός από σύμβολο της Ορθοδοξίας, συντελεί στην ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών. Επιπλέον, αναγνωρίζεται ως μνημείο παγκοσμίου κάλλους και τελεί υπό την προστασία της UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να μην προβεί στην υλοποίηση μιας απόφασης η οποία θα αλλοιώσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου. Καλούμε επίσης την UNESCO  αλλά και την διεθνή κοινότητα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς του μνημείου.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις αρμόζουσες πρωτοβουλίες, ώστε να μην επιτραπεί στην τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο προώθησης και των γαιοπολιτικών της επιδιώξεων, να υλοποιήσει μια απόφαση η οποία προσβάλλει την Ιστορία και τον παγκόσμιο πολιτισμό.

Πιστεύουμε ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης οφείλει να εκδώσει ανάλογο ψήφισμα».

Δείτε επίσης: Ράπτη για Αγιά Σοφιά: «Η Τουρκία ολισθαίνει στον κατήφορο της παγκόσμιας καταδίκης»

Loading