Θεσσαλονίκη: Ρομπότ για τη βιομηχανία που μαθαίνει από τον άνθρωπο κατασκευάζεται στο ΑΠΘ

Χρήσιμο ρομπότ για τη βιομηχανία κατασκευάζεται στο Εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του ΑΠΘ

Ένα ρομπότ που θα μαθαίνει εύκολα από τον άνθρωπο και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρχικά στη βιομηχανία τροφίμων αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους της βιομηχανίας στην πορεία, κατασκευάζεται στο Εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

propoli

Η καινοτομία του έγκειται στη δυνατότητά του να αντιλαμβάνεται καλύτερα το περιβάλλον γύρω του και να μαθαίνει εύκολα το έργο που του ζητείται να εκτελέσει.

«Από επιστημονικής πλευράς κάτι τέτοιο δεν έχει εφαρμοστεί προς το παρόν» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ερευνητής του εργαστηρίου Φώτης Δημέας, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή για να χρησιμοποιηθούν ρομποτικοί βραχίονες στη βιομηχανία είναι απαραίτητο να τους προγραμματίσει κάποιος και να διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης, γεγονός που απαιτεί αρκετό χρόνο και κόστος από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα κυρίως στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα, η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει στόχο το ρομπότ να μαθαίνει με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνει ένας μαθητής από τον δάσκαλό του, ύστερα από μερικές επαναλήψεις. Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να πατήσει κανείς ούτε ένα πλήκτρο.

Ταυτόχρονα, η καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και συντονίστρια του έργου Ζωή Δουλγέρη τονίζει ότι η όλη προσπάθεια ακολουθεί την «τάση στη βιομηχανία για ευφυή και ευέλικτα συστήματα παραγωγής, γνωστή και ως Industry 4.0» η οποία όπως επισημαίνει, «απαιτεί από τα ρομπότ δυνατότητες όπως αυξημένη αντίληψη του περιβάλλοντός τους, ταχεία προσαρμογή σε αλλαγές, αλλά κυρίως, μικρό χρόνο προγραμματισμού».

Παρουσιάζοντας ένα παράδειγμα από τον τομέα της παραγωγής τροφίμων ο κ. Δημέας σημειώνει ότι «σε μια βιομηχανία παραγωγής μπισκότων, τα μπισκότα που έχουν παραχθεί είναι απαραίτητο να συσκευαστούν στα κατάλληλα κιβώτια ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία της διανομής. Με τη χρήση του ρομπότ που θα δημιουργήσουμε, θα είναι εφικτό οι άνθρωποι να του δείξουν τι πρέπει να κάνει ώστε να εκτελέσει τη δουλειά. Σε περίπτωση παραγωγής, από την ίδια βιομηχανία, διαφορετικού τύπου μπισκότων που συσκευάζονται με διαφορετικό τρόπο, σε διαφορετικού μεγέθους συσκευασίες, θα πρέπει πάλι κάποιος να δείξει τον τρόπο στο ρομπότ ώστε εκείνο να κάνει τη δουλειά με τον τρόπο που απαιτείται».

Το ρομπότ κατασκευάζεται με έτοιμα προϊόντα, ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο, όπως βραχίονες, κάμερες και άλλα συστήματα αυτοματισμού, τα οποία συνδυάζουν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής, αναπτύσσοντας τον κώδικα και την τεχνητή νοημοσύνη που απαιτείται ώστε το ρομπότ να μπορεί να κάνει αυτό που θα του ζητηθεί.

Άλλωστε, διαθέτει  «μάτια» και εφοδιάζεται με μεθόδους, προκειμένου να βρίσκει αντικείμενα στο χώρο και αν αλλάξει κάτι στο περιβάλλον να μπορεί να προσαρμοστεί.

«Αυτό που λείπει από τα ρομπότ στη βιομηχανία αυτή τη στιγμή είναι η προσαρμοστικότητα κυρίως και η δυνατότητα να λειτουργούν παράλληλα με τον άνθρωπο. Σε αυτό το σημείο εστιάζουμε την προσοχή μας» προσθέτει ο Φώτης Δημέας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε φτιάξει ένα εργαστηριακό πρωτότυπο. Στόχος μας είναι την επόμενη χρονιά, δηλαδή μέσα στο 2022 να έχουμε εντάξει και άλλες τεχνολογίες που αναπτύσσουμε αυτή τη στιγμή και να κάνουμε τις πρώτες δοκιμές μας σε μια ρεαλιστική γραμμή παραγωγής. Να πάμε δηλαδή σε μια βιομηχανία από εκείνες με τις οποίες συνεργαζόμαστε και προέρχονται κυρίως από την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα. Εκεί θα δούμε πώς λειτουργεί το ρομπότ και σε περίπτωση τυχόν προβλημάτων θα βελτιώσουμε τη λειτουργία του. Το όραμά μας είναι το ρομπότ να μπορεί να γίνει εμπορικά διαθέσιμο στα επόμενα δύο χρόνια» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στα οφέλη της λειτουργίας αυτού του ρομπότ στη βιομηχανία περιλαμβάνονται η μείωση του χρόνου προγραμματισμού και των δαπανών αυτοματοποίησης, η διευκόλυνση των εργαζομένων στη βιομηχανία, όπως και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

To ερευνητικό έργο για την κατασκευή του ρομπότ φέρει την ονομασία ProgHRC και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ-Β’ κύκλος», ενώ υλοποιείται με τη συμμετοχή ομάδας επιστημόνων από το Εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του ΑΠΘ και τη συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας.

Τις φωτογραφίες  έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΠΘ.

Δείτε επίσης: Υπεγράφη η σύμβαση που θα φέρει το φυσικό αέριο σε Ξάνθη και Δράμα- Εντός του μήνα ξεκινά το έργο ενεργειακής αναβάθμισης

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading